Yara Kastelijn behaalt haar eerste profzege in de Tour de France Femmes

26 juli 2023

Vandaag was het de langste dag van deze Tour de France Femmes. De etappe van vandaag ging van Cahors naar Rodez met verschillende beklimmingen van 4e, 3e en 2e categorie. De finish in Rodez lag boven op een heuvel van een paar honderd meter à 13 procent. De dag nadat Julie van de Velde 200 meter tekort kwam voor haar etappe overwinning, sloeg Yara Kastelijn toe met een machtige solo.

Gelijk na het vertrek in Cahors ontstond er een groep van 14 rensters voor de vroege vlucht. Enkele namen in die groep waren Anouska Koster (Uno-X), Christine Majerus (SD Worx), Coryn Labecki (Jumbo-Visma), Lucinda Brand (Lidl-Trek), Kathrin Hammes (EF Education-Tibco-SVB), Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) en Audrey Cordon-Ragot (Human Powered Health). De groep pakte snel tijd en na het vlakke eerste gedeelte van de etappe hadden ze 10 minuten.

In de tweede fase van de wedstrijd begonnen de rensters van SD Worx op kop te rijden voor hun gele trui draagster Lotte Kopecky en klassementsrenster Demi Vollering. De ploeg kreeg hulp van Canyon/SRAM en UAE. Ondertussen pakte de Nederlandse Koster veel punten op de verschillende beklimmingen, en daarmee aan het eind van de dag de bollentrui.

In de finale ging de voorsprong van de groep hard achteruit door het harde weren van SD Worx. Aan de voet van de Côte de Moyrazès was de voorsprong teruggelopen met 5 minuten. Op de klim ging Yara Kastelijn vanuit de kopgroep in de aanval en reed ze weg bij haar medevluchters. Ondertussen was het de gele trui draagster Kopecky zelf die vanuit de favorieten groep in de aanval ging.

Kastelijn pakte met haar poging voldoende tijd om weg te blijven bij haar achtervolgers. Na een indrukwekkende solo pakte zij haar eerste profoverwinning, en dat ook nog eens in de Tour de France! In de favorieten groep werd Kopecky teruggepakt en ging Demi Vollering in de aanval. Van Vleuten moest natuurlijk mee en ging gelijk over Vollering heen. Vollering pakte het wiel van Van Vleuten en zij werden samen teruggepakt door de andere favorieten. In de sprint pakte Vollering de tweede plaats en bonificatieseconden, Van Vleuten verloor 2 seconden in de sprint.

De Tour gaat de laatste vier dagen in met een verschil van 8 seconden tussen favorieten Demi Vollering en Annemiek van Vleuten. Morgen staat de etappe vanuit Rodez naar Albi op het programma met verschillende heuvels in het parcours.

Gerelateerde artikelen

Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Vollering verkent Tour de France Femmes met haar camper
11 juni 2024
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Tour de France
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Tour de France
Vollering verkent Tour de France Femmes met haar camper
11 juni 2024
Tour de France