Wiebes wint openingsetappe Tour de France

24 juli 2022

Iedereen ging uit van een sprint in de eerste etappe van de Tour de France Femmes. Logisch ook na een vlakke etappe van 82 kilometer op de Champs-Élysées in het centrum van Parijs. En een Koninklijke sprint werd het. Met als snelste Lorena Wiebes die als eerste haar voorwiel over de finishlijn drukte. Gevolgd door Marianne Vos en Lotte Kopecky.

Dit was al weken het plan van Wiebes, de openingsetappe winnen en de eerste gele trui aantrekken bij de Arc de Triomphe in Parijs. De sprintfinale had Wiebes al helemaal uitgetekend, welke kant van de weg ze moest zitten, hoe haar teamgenoten de laatste bochten aan zouden moeten snijden in de sprinttrein. Alles was vanochtend nog eens goed in de voorbereiding doorgesproken. Er was geen twijfel mogelijk. Toch verliep de lead-out niet helemaal volgens plan, maar het improvisatievermogen van Wiebes liet haar niet in de steek en zo wist ze overtuigend de sprint te winnen van een ook ontketende Marianne Vos.

Als derde kwam de Belgische sprintster Lotte Kopecky over de meet. De vierde plek was voor de Italiaanse Rachele Barbieri, die we dit jaar nog overtuigend de sprint zagen winnen in de 25e ZLM Omloop der Kempen Ladies (UCI-1.2). Nederland grossiert na de eerste dag in de leiderstruien. Geel is er dus voor Wiebes, het groen zit om de schouders van Marianne Vos. De Bolletjestrui voor de beste klimmer, is een prooi van Femke Markus. Zij kwam als eerste boven op het klimmetje van 4e categorie. En de witte trui van het jongere klassement wordt na vandaag gedragen door Maike van der Duin.

Uitslag 1e etappe – Parijs / Champs-Élysées

  1. Lorena Wiebes (NED)
  2. Marianna Vos (NED)
  3. Lotte Kopecky (BEL)ë
  4. Rachele Barbieri (ITA)
  5. Emma Bjerg (DEN)
  6. Maike van der Duin (NED)
  7. Elisa Balsamo (ITA)
  8. Simone Boilard (CAN)
  9. Tamara Dronova (—)
  10. Vittoria Guazzini  (ITA)