Wiebes Gaat voor Winst en Geel

23 juli 2022

Het klinkt als een mooie code “WGWG”; Wiebes Gaat voor Winst en Geel. Maar dat is wel precies de missie van Lorena Wiebes voor zondag 24 juli 2022 als in Parijs op de Champs Elysees de Tour de France Femmes (de Ronde van Frankrijk voor Vrouwen) van start gaat.

De rekensom is eigenlijk heel eenvoudig. De renster die zondag als eerste in de openingsetappe van de Tour de France de finishlijn passeert pakt tevens de gele leiderstrui. Een superbonus voor de rappe sprintsters in het vrouwenpeloton. En daar heeft de Nederlandse Lorena Wiebes al haar zinnen op gezet.

Wiebes, woonachtig in Mijdrecht, komt in topvorm richting Parijs. De laatste meerdaagse rittenkoers waaraan Lorena deelnam als voorbereiding op de Tour de France werd een eclatant succes. In de Baloise Ladies Tour (België) wist ze alle vier de ritten in lijn te winnen. Enkel de twee tijdritten moest ze laten aan Werelduur recordhoudster Ellen van Dijk. Maar als je vier uit vier sprints weet te winnen een ruime week voor de start van de Tour, dan hoef je over haar vorm niet te twijfelen.

Twijfel is er sowieso niet bij Wiebes. Nee, ze heeft haar plan voor de openingsetappe van zondag al duidelijk voor ogen. In het magazine Helden gaf ze een paar weken geleden een helder inkijkje.

“Ik schrijf voor elke vlakke etappe de finale helemaal uit. Ik weet welke bochten belangrijk zijn, op welke plek in het peloton ik moet zitten in de laatste kilometers. Ook heb ik van mijn ploeggenoten precies in mijn hoofd zitten wat ze in de finale moeten doen. Ieder heeft op weg naar de finishlijn haar eigen taak. Met de ploegleider spreek ik dit alles ook nog in detail door. Ik heb inmiddels wel geleerd om in de bus voor het vertrek van de etappe het woord te nemen. Dat deed ik voorheen niet. Ik merk, als ik weet wat ik wil, dan krijgen de andere meiden in de ploeg ook vertrouwen. Als ik win zijn ze net zo blij als ik en dat zij graag een bijdrage aan de overwinning leveren. Het lijkt overigens wel dat ik een knopje heb dat ik in de finale om kan zetten. Op een of andere manier ga ik in de laatste kilometer door de pijngrens heen. Alsof ik immuun ben voor de pijn. Maar na de finish voel ik de pijn in wel één klap. Dan ben ik helemaal kapot!”

Als Wiebes deze strategie in Parijs kan gaan uitvoeren met haar Team DSM dan gaat ze vol voor de etappewinst en het eerste geel van deze Tour. Zondagmiddag zullen we het weten, na 82km koersen over de Champs Elysees…