Wiebes doet het weer..!!

28 juli 2022

Vandaag stond langste etappe van deze Tour de France Femmes op het programma. De vrouwen koersten over ruim 175 km van Bar-le-Duc naar Saint-Dié-des-Vosges. Een relatief vlakke etappe met slechts twee klimmetjes van 4e categorie. Al vroeg in de koers was er sprake van een kopgroep van vier met daarin: Berteau (Cofidis), Christoforou (Human Powered Health), Newsom (EF), Louw (AG Insurance). Het peloton vond het prima, totdat de finale in zicht kwam. Toen schoven de sprintersploegen naar voren en werd de jacht op de koplopers geopend om een sprint te forceren in de straten van Saint-Dié-des-Vosges.

 

En die strategie lukte. 2,4km voor het einde werden de laatste twee vluchters uit de kopgroep teruggepakt en konden de rappe spurters zich opmaken voor een “sprintrevanche” van afgelopen zondag op de Champs-Élysees.

Maar het werd in basis een kopie van de openingsetappe. Lorena Wiebes wint wederom de sprint van het peloton. Dit keer gevolgd door de Italiaanse Wereldkampioene Elisa Balsamo. De derde plek is voor Marianne Vos. 

Het algemeen klassement is niet veel gewijzigd na vandaag. Marianne Vos blijft nog altijd in het geel, gevolgd door Persico en Niewiadoma (beiden op 20sec achterstand). Én Vos behoudt het groen van het puntenklassement met een voorsprong van 26pnt op landgenote Lorena Wiebes. Femke Gerritse mag nog een dagje langer de bollentrui aantrekken als beste klimster in de Tour tot nu toe.

Morgen is het wellicht voorbij met de sprinters kansen. Dan gaan we langzaam aan wat klimmen richting de Franse Vogezen. Op het menu staat een etappe over 129km van Saint-Dié-des-Vosges naar Rosheim met 4 beklimmingen van 3e en 4e categorie. Dit allemaal als aanloop naar een zwaar slotweekend in de Vogezen.