Voorbeschouwing WK Veldrijden Fayetteville (USA)

27 januari 2022

Het veldrit circus is deze week neergestreken in Fayetteville (USA) voor het Wereldkampioenschap veldrijden. Een hele reis. We hebben al van ploegen gehoord dat ze maar liefst 26 uur onderweg zijn geweest (eerst naar Chicago, daar 7 uur wachttijd en dan doorvliegen naar Fayetteville). Niet de fijnste voorbereiding voor een WK…

Geen Betsema en Worst

Maar goed, de rensters en renners zijn inmiddels op Amerikaans grondgebied, althans de meeste. We missen wel podiumkandidaten, Denise Betsema (griep/koortsig), Annemarie Worst en Quinten Hermans (beide vlak voor vertrek naar USA positief getest op Corona). Nu maar hopen dat verder iedereen gezond blijft zodat we zaterdag en zondag een mooie eerlijke strijd om de regenboogtruien te zien gaan krijgen.

Team-Relay

De dagen voorafgaand aan het WK kan er worden getraind op het parkoers in Fayetteville. Vanaf vrijdag staan er dan wedstrijden op de planning. Te beginnen met een Team-Relay. Dat is een nieuw event wat op het WK voor het eerst getest wordt in het veld. Het gaat om een landenteam van 6 renners/rensters die ieder afzonderlijk een ronde rijden en elkaar afwisselen als een soort van estafette. Omdat het hier nog gaat om een test-event waar geen Wereldtitel te verdelen valt en omdat de Nederlandse equipe met een beperkte groep naar Fayetteville is afgereisd, ziet de KNWU af van Nederlandse deelname aan de Team-Relay.

Programma

Op zaterdag en zondag staan dan de gebruikelijke wedstrijden voor de Wereldtitel op het programma.

Zaterdag 29-01-2022 (Nederlandse tijd)
18u00 Vrouwen Junioren (U19)
20u00 Mannen Beloften (U23)
21u30 Vrouwen Elite

Zondag 30-01-2022 (Nederlandse tijd)
18u00 Mannen Junioren (U19)
20u00 Vrouwen Beloften (U23)
21u30 Mannen Elite

Parkoers

De mannen en vrouwen treffen in USA een supersnel parkoers als de omstandigheden droog blijven. Veel coureurs hebben al ervaring opgedaan met dit parkoers tijdens de Wereldbeker editie aan het begin van dit veldritseizoen. Maar toen was het nat en zeer modderig. De weersvoorspelling is nu overigens anders. Het is droog, overdag zo’n 10 graden en vooralsnog is er geen modder op het parkoers te bekennen. Als dat zo blijft, dan gaan we een snelle wedstrijd tegemoet. Na de start op het asfalt volgt een lange rappe afdaling met een aantal mooi lopende bochten. Daarna wordt er geklommen op de fiets en moet er ook een flinke trap worden genomen. Hier en daar wat draaien en keren, enkele kombochten maken het parkoers compleet. Hieronder zie je een video die een goed beeld geeft over de 3,1 kilometer in Fayetteville. 

Kanshebbers

Vrouwen

Bij de vrouwen werd het seizoen gedomineerd door de huidige Wereldkampioen Lucinda Brand. Ze schreef de Wereldbeker competitie op  haar naam en gaat aan de leiding in het Superprestige en X2O klassement. Kortom, Lucinda Brand is een zekere podiumkandidaat. Concurrentie komt uit Nederlandse hoek. Regerend Nederlands kampioen Marianne Vos heeft bewust maar een beperkt aantal wedstrijden gereden dit seizoen. Maar waar Marianne aan de start verscheen de afgelopen maanden, daar deed ze vaak mee om de ereplaatsen. Zo ook afgelopen zondag in de afsluitende Wereldbeker wedstrijd in Hoogerheide. Die wist Vos overtuigend, na één scherpe demarrage, te winnen terwijl heel de concurrentie aan de start stond. Vos en Brand, het kan zomaar eens de strijd voor de regenboogtrui worden. Opvallend is dat de jonge Kata Blanka Vas uit Hongarije (die ook nog bij de U23 had mogen starten) de strijd aan gaat binden met de elite vrouwen. Een podiumplek hoort voor haar zeker tot de mogelijkheden.

Vrouwen U23

Waar tijdens de Wereldbeker wedstrijden alle vrouwen in één wedstrijd tegen elkaar strijden, wordt er tijdens het WK een aparte wedstrijd georganiseerd voor de beloften vrouwen, ook U23 (onder 23 jaar) genoemd. Ook hier hebben de Oranje vrouwen grote kans op de Wereldtitel. We kijken dan naar Puck Pieterse (winnares Wereldbeker) en Fem van Empel (titelverdediger) zijn de namen die we zeker moeten noemen. Maar ook Shirin van Anrooij (Europees Kampioen) liet zich dit seizoen regelmatig van voren zien. Het gaat in ieder geval spannend worden op racetrack in Fayetteville.

Mannen

Bij de elite mannen ligt de strijd volledig open bij afwezigheid van Mathieu van der Poel (rugblessure) en Wout van Aert (voorbereiding op wegseizoen). Beide zijn er niet bij in USA. Dan kunnen er zeker vier coureurs aanspraak maken op goud. Kort samengevat: de Belgen Eli Iserbyt (winnaar Wereldbeker), Toon Aerts (2in de WB), Europees en Nederlands kampioen Lars van der Haar en Olympisch kampioen mountainbike Tom Pidcock (GBR). Alle vier staan ze in Fayetteville aan de start met maar één doel, winnen..!!

Mannen U23

Bij de mannen onder de 23 jaar is het ook een open strijd. Laten we beginnen met de winnaar van de Wereldbeker U23, de uit Valkenswaard afkomstige Mees Hendrikx. Hij werd afgelopen zondag door Sporza commentator Wuyts meerdere malen als grootste kanshebber genoemd voor de gouden medaille in Fayetteville. De oud-renner van Het Snelle Wiel uit Bladel, jaren getraind door KNWU talentcoach Twan van Gestel, gaat concurrentie krijgen van landgenoten Pim Ronhaar (titelverdediger) en Ryan Kamp. Verder komt de tegenstand uit België van o.a. Emiel Verstrynge, Niels Vandeputte en natuurlijk ook Thibau Nys.