Voorbeschouwing Wereldbeker Hoogerheide 2022

21 januari 2022

Na een jaar afwezigheid keren de veldrijders weer terug naar Hoogerheide. Vorig jaar kon de veldrit daar niet doorgaan vanwege het Covid-19 virus, dit jaar gaan de Elite Mannen en Vrouwen wel van start. Vanwege de huidige maatregelen zijn wel de wedstrijden voor de Junioren Mannen en Vrouwen en de Beloften Mannen afgelast.

Wereldbeker Cyclo Cross Hoogerheide

Vorige keer

Zoals hierboven al geschreven ging de wedstrijd van 2021 niet door, waardoor we nu terugblikken op de editie van 2020. Deze wedstrijd werd bij de mannen gewonnen door Mathieu van der Poel, voor Toon Aerts en Eli Iserbyt.

Van der Poel won in 2020 de wedstrijd vernoemd naar zijn vader Adrie met een demarrage in de 6e ronde. In de eerste ronde zagen we het initiatief van Van der Poel en Aerts. Zij waren echter niet in staat om een groot verschil te maken met de achtervolgers waardoor bij het ingaan van de 2e ronde er een samensmelting plaatsvond. Later in de wedstrijd probeerde Toon Aerts nog weg te rijden uit de groep met favorieten, echter zonder resultaat en hij werd teruggepakt. In de 6e ronde wist Van der Poel de aanval wel te laten slagen en reed solo bij de rest vandaan. Achter hem gingen Iserbyt en Aerts samen in de achtervolging wat hun de tweede en derde plaats opleverde. Toon Aerts mocht zich met deze laatste wedstrijd van het seizoen 2020 kronen als winnaar van de Wereldbeker.

Top 3 Hoogerheide 2020

  1. Mathieu van der Poel
  2. Toon Aerts 0.38
  3. Eli Iserbyt 0.43

Bij de vrouwen was Lucinda Brand tijdens de laatste editie in Hoogerheide de sterkste. Zij eindige voor Annemarie Worst en Sanne Cant. Brand mocht niet voorin starten waardoor zij een inhaalslag moest slaan op haar concurrenten. In de openingsrondes zagen we daarom verschillende pogingen van de andere favorieten zoals Van der Heijden, Worst en Alvarado. Toen Brand zich terug naar de kop had gevochten probeerde ze het zelf, dit mocht echter ook niet baten want ook Brand kon het verschil toen nog niet maken.

Lucinda Brand probeerde bij het ingaan van de slotronde een demarrage poging, maar de andere favorieten zaten gelijk op haar wiel. Het was daarna Alvarado die er op de trap vandoor wist te gaan. Dit leek op de beslissende aanval en de Wereldbekerleidster kon de wedstrijd gaan winnen. Maar op de schuine kant nam ze te veel risico en ging Alvarado onderuit. Lucinda Brand kwam haar voorbij en wist de overwinning te pakken. In extremis kwam ook Annemarie Worst nog aan Alvarado voorbij, waardoor Worst met haar tweede plaats het Wereldbekerklassement wist te winnen.

Top 3 Hoogerheide 2020

  1. Lucinda Brand
  2. Annemarie Worst 0.03
  3. Sanne Cant 0.04

Favorieten Mannen

Op de startlijst van de mannen zien we enkele namen terug die we kunnen aanmerken als een favoriet. Veel van de Europese renners die naar het Wereldkampioenschap gaan volgende week zijn aanwezig voor de laatste test voordat ze naar de Verenigde Staten vertrekken. Met startnummer 2 gaat de Europees en Nederlands Kampioen, Lars van der Haar van start. Hij is afwezig geweest bij de vorige Wereldbekercross in Flamanville, maar is in Hoogerheide weer van de partij. Uit België zien we ook enkele kanshebbers. Eli Iserbyt won vorige week de Wereldbeker in Flamanville en verkeert dus in goede vorm. Toon Aerts wist in de vorige cross in Hoogerheide 2e te worden achter Mathieu van der Poel. Michael Vanthourenhout kent misschien wel zijn beste seizoen waarin hij al een Wereldbeker wedstrijd won, en hij zal in Hoogerheide goed willen presteren om zijn rol duidelijk te maken op het WK. Verder komt uit de hoek van Groot-Brittannië, Tom Pidcock. De renner van Ineos-Grenadiers was ook vorige week niet aanwezig in Frankrijk om zich optimaal voor te bereiden voor het WK en hij zal gebrand zijn om de “generale” te winnen.

Favorieten Vrouwen

Ook bij de vrouwen dient de wedstrijd in Hoogerheide als laatste voorbereiding voor het Wereldkampioenschap in Fayetteville. Daarom zien we ook op deze startlijst de rensters die volgende week aan de start zullen staan. Wereldkampioene en winnares van het Wereldbekerklassement Lucinda Brand kunnen we zien als topfavoriet voor de wedstrijd van zondag. In de vorige editie wist ze ook de wedstrijd te winnen dus het parcours ligt haar goed. Een andere renster die zeker kans maakt is Marianne Vos. De kersvers Nederlands Kampioene gaat dit seizoen voor het eerst haar driekleur tonen in wedstrijdverband en wil in Amerika voor het hoogst haalbare gaan. Vos zal daarom ook zeker de laatste wedstrijd voor het WK willen winnen. Denise Betsema heeft het de afgelopen weken wat moeilijker gehad om voorin de wedstrijden te eindigen maar kende in het begin van het seizoen veel succes. Is ze in aanloop naar volgende week weer terug in topvorm? Naast de elite-rensters doen ook de beloften weer mee in deze wedstrijd. Binnen deze categorie is er nog een kans dat Fem van Empel het wereldbekerklassement af kan pakken van Puck Pieterse. Beide rensters maken daarnaast ook zeker kans op ereplaatsen op het elite-podium. De nummer drie bij de beloften Shirin van Anrooij kan het klassement niet meer winnen, maar zal zeker zichzelf van haar beste kan willen laten zien in aanloop naar volgende week.

Naast deze Nederlandse favorieten moeten we ook zeker kijken naar de Hongaarse Kata Blanka Vas. Het toptalent kende het afgelopen seizoen meerdere momenten waarin ze het de elite-rensters moeilijk kon maken en maakt dus ook een kans in Hoogerheide. Daarnaast moeten we ook de Belgische Sanne Cant niet uitvlakken. In de vorige editie wist ze 3e te worden waardoor ook haar het parcours in Hoogerheide kan liggen.

Parcours

Het parcours in Hoogerheide is ten opzichte van de vorige editie niks veranderd. Het rondje in Hoogerheide is ruim 3 kilometer. Na een flauwe bocht op het asfalt die hellend oploopt draaien de renners ter hoogte van de materiaalpost het veld in. Het eerste deel in het veld vindt zich plaats in de bossen, waar tussendoor een lus op de hoge weide in op is genomen. Na de passages door het bos volgen er twee lussen op de lage weide, waarna de renners weer terug richting de hoge weide gaan. Na de hoge weide komen de renners voor de 2e keer langs de materiaalpost. Kort na de post komen de balkjes die daarna gevolgd worden door de helling van de Uilenberg. Boven op de Uilenberg vervolgen de renners het parcours naar de trap. Na de passage over de lange trap volgt er enkel nog het laatste stuk naar de finish.

Parcours Wereldbeker Hoogerheide 2022

Waar te volgen

Deze zondag kunt u de wedstrijd van de vrouwen hier volgen via LeTourDuJour. Er zal heel de wedstrijd een Liveblog online zijn met updates over de gebeurtenissen in de wedstrijd. De wedstrijd begint om 13.40 en daarvoor zal er al voorbeschouwd worden richting de start.