Voorbeschouwing VDL Groep Omloop der Kempen 2024

24 mei 2024

Zondag wordt de VDL Groep Omloop der Kempen Ladies alweer voor de 75e keer verreden. Na een overwinning van Coen Vermeltfoort vorig jaar mogen we gaan uitkijken naar een nieuwe winnaar. Een groot internationaal peloton en een wisselvallige weersvoorspelling zorgen in ieder geval al voor een leuke wedstrijd. 

Programma
De VDL Groep Omloop der Kempen is een wedstrijd op het UCI 1.2 niveau dat deel uitmaakt van de Holland Cup. De wedstrijd is onderdeel van het ASML Wielerweekend met ook de ZLM Omloop der Kempen Ladies, een toertocht en verschillende afwachtingswedstrijden.
De klassieker werd voor het eerst verreden in 1948 en is met de 75e editie, de oudste wielerklassieker van Nederland. In 74 jaar heeft de wedstrijd een lange erelijst gekregen met daarop de meest aansprekende namen. Onder andere Jean-Paul van Poppel, Niki Terpstra, Lars Boom wonnen in de afgelopen jaren. Sinds 1954 is de Omloop der Kempen niet meer weg te denken uit Veldhoven.

Parcours
Het mannenpeloton mag zich klaarmaken voor een wedstrijd van 188 kilometer door het Kempische landschap. De wedstrijd vertrekt om 12:00 vanuit Veldhoven. In een grote lus die ook even België aantikt is er een grote kans op waaiers. In de tweede fase van de wedstrijd bereikt het peloton de Kempische kasseien. Dit zijn geen stroken zoals in Parijs-Roubaix, maar zorgen jaarlijks wel voor spanning in de wedstrijd. Na de eerste passage door het kasseiengebied begint de ‘Noordlus’, waarna de renners nog een keer de kasseien moeten trotseren. Door het vele draaien en keren, de kasseien en de waaiers is een winnaar lastig te voorspellen. Het weer zal een grote rol gaan spelen. Na zo’n 163 kilometer komt de wedstrijd terug in Veldhoven voor 2 finalerondes van ongeveer 10 kilometer. Rond de klok van 16:00 weten wie Coen Vermeltfoort gaat opvolgen als winnaar van de VDL Groep Omloop der Kempen.

Deelnemers
De VDL Groep Omloop der Kempen kent een mooi internationaal startveld met ploegen uit o.a. Canada, Duitsland, Noord Macedonië en uiteraard Nederland en België. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de selecties van VolkerWessels, Parkhotel Valkenburg, Deschacht-Hens-Maas, Ride United, Monda Vakantieparken –IJsselstreek en Tempo Hoppenbrouwers, daar zien we Coen Vermeltfoort (winnaar 2023), Jesper Rasch (2e in 2023), Toon Aerts, Charles Kagimu, Pete Uptegrove (leider in de Holland Cup). Uit de regio staan er ook veel renners aan de start. Bijvoorbeeld, Corne van Kessel, Thorben Segers (beide uit Veldhoven), Luuk van Gestel, Japser de Laat (beide uit Moersgestel).

Bekijk de website voor meer informatie rondom het programma: www.omloopderkempen.nl

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen