Voorbeschouwing etappe 3 Tour de France Femmes

25 juli 2023

In Etappe 3 vervolgt de wedstrijd zich door heuvelachtig terrein, wat een uitdaging vormt voor de sprinters die graag hun moment willen gaan pakken. De start is in het historische dorp Collonges-La Rouge, bekend om zijn indrukwekkende 16e-eeuwse rode zandstenen architectuur.

Deze etappe bevat 5 gecategoriseerde beklimmingen, waarvan de langste, Côte du Peyroux, het peloton al op slechts 27 km in de dag zou kunnen opschudden. Met een afstand van 4,8 km en een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8%, vormt het een uitdaging in het begin van de etappe. De strijdt om de bolletjestrui is nog in volle gang met leidster Yara Kastelijn die een voorsprong van 2 punten heeft op teamgenote Van de Velde. Als Van de Velde op één klim als eerste bovenkomt pakt zij virtueel al de leiding.

Op de laatste gecategoriseerde beklimming op 92 kilometer, de Côte de Saint-Robert (1,1 km, 6,2 procent stijgingspercentage), zal de race naar verwachting losbreken. Met 50 kilometer te gaan is dit een mogelijkheid voor een aanvalspoging naar de finish. Het is dan aan de sprinterploegen om het gat te dichten en de sprinttrein op te zetten.

Lorena Wiebes van SD Worx zal gebrand zijn om haar sprintkwaliteiten te laten zien. Haar teamgenoot Kopecky heeft al een etappezege en tweede plek behaald deze Tour. Naast Wiebes zullen we ook Charlotte Kool (DSM), Rachele Barbieri (Liv Racing), Marianne Vos (Jumbo-Visma) en Elisa Balsamo (Lidl-Trek) moeten letten.