Van Vleuten wint overtuigend Tour de France

31 juli 2022

Ze kwam eigenlijk geen moment in gevaar, Annemiek van Vleuten tijdens de slotetappe van deze achtdaagse Tour de France Femmes. Er reed lange tijd een kopgroep  vooruit, maar die kregen niet meer ruimte dan anderhalve minuut, terwijl de best geklasseerde renster in deze groep op ruim 12 minuten achterstand stond van de gele leiderstrui van Van Vleuten. Uiteindelijk werd de Tour na 1.033km en de zege van de dag in de slotklim beslist. Daar toonde Annemiek van Vleuten ook over de beste benen van de dag te beschikken en de slotkilometer van 24% met gravel als snelste af te ronden. Van Vleuten wint dus de slotetappe én ze pakt na de Ronde van Italië (Giro) dit jaar nu ook de eindwinst in deze Tour.

De kopgroep kende o.a. drie Nederlandse rensters met Pauliena Rooijakkers, veldrijster Yara Kastelijn en Nederlands kampioen Riejanne Markus. De finale van deze slotetappe bracht de coureurs naar de  klim van La Super Blanche des Belles Filles. Een berg van 1e categorie met een stijgingspercentage van 8,7%. Maar op sommige stukken gaat de meter naar 11 – 13 – 20%  met in het slot op het gravelwegdek van 24%.

Marianne Vos in het Groen (puntenklassement)

Deze slotklim bepaalde dus de etappewinst van de 8e rit in deze Tour. Van Vleuten plaatste door een enorme haag aan publiek haar beslissende demarrage richting de steile finish. Gevolgd door nummer twee Demi Vollering die daar ook haar tweede plek in het algemeen klassement veilig stelt (op 3min48sec). De derde plaats in de etappe is voor de Italiaanse Silvia Persico. Net niet genoeg voor een podiumplek deze Tourd. De derde plaats in het algemeen klassement is voor de Poolse Niewiadoma (op 6min35sec).

Demi Vollering (2e algemeen) in de Bergtrui

Het was uiteindelijk wel een degelijk Rood-Wit-Blauwe getinte Tour de France. Alle leiderstruien zitten uiteindelijk om de schouders van Nederlandse wielrensters. Met dus als eindwinnares Annemiek van Vleuten in het geel. Marianne Vos als beste in het puntenklassement in het groen. De beste klimster in de bolletjestrui was een prooi voor Demi Vollering. En als beste jongere mag Shirin van Anrooij de witte trui mee terug naar Zeeland nemen. Tel daarbij nog op dat zes van de acht etappes door landgenotes gewonnen zijn, dan mag je gerust spreken van een Nederlands getinte Tour de France Femmes.

Shirin van Anrooij in de Witte jongere trui