Van Vleuten grijpt macht in Tour de France

30 juli 2022

Vandaag kon het zomaar eens gebeuren in de Tour de France Femmes. Met een zware bergetappe op het menu kwam het algemeen klassement volledig op zijn kop te staan. Annemiek van Vleuten demarreerde op de tweede beklimming van de dag weg bij Demi Vollering en legde daarmee de basis voor haar etappe winst. Door haar grote voorsprong neemt van Vleuten direct ook de gele leiderstrui over van Marianne Vos.

De eerste bergetappe van dit slotweekend voerde de rensters over 3 beklimmingen van 1e categorie met in totaal ruim 3.000 hoogtemeeters. Van Vleuten zat samen met landgenote Demi Vollering vooruit, maar op de Col du Platzerwasel, met nog ruim 60km te gaan, ging ze er bij haar medevluchtster vandoor. Om verder solo naar de overwinning te rijden.

Achter de ontketende Annemiek van Vleuten werd het een aardige veldslag. Op een tweede plek zagen we Vollering finishen op 3min26sec. Gevolgd door een groepje met Nieuwiadoma, de Deense Ludwig en Labous op een achterstand van 5min19sec. Marianne Vos moest haar gele leiderstrui vandaag afstaan aan van Vleuten. De tweevoudig etappe winnaar kwam vandaag over de finish met een achterstand van ruim 24minuten

Nieuwe truidragers dus na de zware etappe van vandaag. Annemarie van Vleuten staat nu stevig in het geel met een voorsprong van 3min14sec op nummer twee Demi Vollering. Gevolgd door de Poolse Niewiadoma op ruim vierenhalve minuut. De bolletjestrui zit morgen in de slotetappe om de schouders van Demi Vollering. Het groen van de snelste sprintster, oftewel het puntenklassement, blijft bij Marianne Vos. Zij staat mede door het afstoppen van directe concurrente Lorena Wiebes nu stevig aan de leiding met 103 punten voorsprong op Lotte Kopecky. De witte trui, als beste jongere in deze Tour, is na vandaag voor de Zeeuwse Shirin van Anrooij. Kortom alle truien zijn nu in het bezit van Nederlandse wielrensters.

Zondag op de slotdag wordt het wederom spektakel. We rijden dan van Lure over 123km naar La Super Blanche des Belles Filles. Eerst doemt er een beklimming op van 2e categorie, wat later gevolg door de Ballon d’Alsace (1e categorie). De slotklim van deze Tour is een hele stevige. De klim naar La Super Blanche des Belles Filles is eveneens van 1e categorie en kent een stijgingspercentage van 8,7%. Maar op sommige stukken gaat de meter naar 11 – 13 -20% met in het slot op het gravelwegdek van 24%. Kortom, morgen wordt deze acht dagen van de Tour de France Femmes in stijl afgesloten…

 

Gerelateerde artikelen

Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Wielrennen
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Tour de France
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Tour de France