Van schaatsen op het ijs naar de kasseien van Parijs Roubaix, het verhaal van Femke Beuling

12 april 2024

L’enfer du Nord, oftewel de Hel van het Noorden. Op zondag 6 april stond wielrenster Femke Beuling aan de start van Parijs Roubaix Femmes. Eén van de zwaarste wielerwedstrijden van het jaar. Sinds 20 april vorig jaar is ze professioneel wielrenster en in haar tweede seizoen mocht ze gaan debuteren in Parijs Roubaix. Wat is de weg van Beuling tot profwielrenster, en hoe ging haar debuut?

Van schaatsen naar wielrennen
De 24-jarige Femke Beuling uit Emmeloord tekende op 20 april 2023 haar profcontract in het wielrennen bij EF Education-TIBCO-SVB. Daarvoor was Beuling een talentvolle schaatsster. Zo werd ze in 2019 wereldkampioen op de 500 meter bij de Junioren. In die wedstrijd versloeg ze Femke Kok en Michelle de Jong. Ook werd ze wereldkampioen teamsprint bij de Junioren in 2018 en 2019.

In juli 2022 stopte Beuling met schaatsen vanwege een blessure en nam ze deel aan het verschillende wielerwedstrijden uitkomend voor Team Drenthe. Zo reed ze bijvoorbeeld de ZLM Omloop der Kempen Ladies en het NK voor elite. Haar debuut als prof bij EF Education maakte ze gelijk op het allerhoogste niveau in La Vuelta Femenina.

Met het ingaan van 2024 rijdt Beuling voor het Nederlandse Continental team Volkerwessels Women’s Pro Cycling Team. Ze begon het seizoen met enkele voorjaarsklassiekers op 1.1 niveau zoals Le Samyn en de GP Oetingen. Het beste resultaat dit voorjaar behaalde ze met een 12e plaats in de Ronde van Mouscron (1.1) en een 4e plaats in de Belgische nationale wedstrijd Ooike.

Parijs Roubaix Femmes
En dan nu terug naar afgelopen zaterdag 6 april. Femke Beuling staat met haar ploeg aan de start in haar eerste ‘monument’, Parijs Roubaix. Om half 2 vertrok het peloton vanuit het Franse Denain voor 148,5 kilometer wedstrijd, met daarin 29,2 kilometer kasseien. Thijs Zonneveld tweette over de kans op waaiers door de harde wind, en hij kreeg gelijk. Bij de start was de zuidwesten wind goed te voelen en nadat de wedstrijd richting het noorden ging brak de koers los.

Op de eerste kasseienstrook, Hornaing à Wandignies, begonnen de rensters al met koersen. Het was Team DSM-Firmenisch PostNL die op kop versnelde met Barbieri en Georgi. Lotte Kopecky en Elisa Balsamo zaten gelijk in het wiel. Door de versnelling werd het peloton op de eerste sector gelijk uit elkaar gereden. Achter in het peloton zagen we op de kasseien ineens Femke Beuling haar ploeggenote duwen. “Mijn ploeggenoot haar ketting lag eraf, dus ik gaf haar een duwtje in de hoop dat zij haar ketting er weer op kreeg. En dat lukte dus ze hoefde niet van haar fiets af” vertelde Femke Beuling na de finish. “Daarna zijn we nog een groep naar voren toe gereden en daarmee naar de finish gereden. Tussendoor heb ik ook wel een tijd alleen gereden voordat ik terug naar die groep reed. Er was heel veel publiek dus dat was mooi en bijzonder om mee te maken. Het liefste heb je alleen wel wat mensen om je heen, zeker op de stukken tussen de kasseien om wat meer tempo te houden.”

Uiteindelijk kwam Beuling als 98e, in een groep van vier rensters, over de streep in het Velodroom van Roubaix. Met haar groep waren ze de laatste rensters die binnen de tijdslimiet de finish hebben gehaald. “De finish heb ik gehaald, maar daar is het meeste wel mee gezegd. Ik had wel gehoopt iets beter te eindigen.” Met een lach vertelde Beuling dat ze het eigenlijk niet nodig vond om nog één rondje over de wielerbaan te rijden. Na 148 kilometer koers was het wel prima. “Het was natuurlijk heel mooi om daar aan te komen met zoveel mensen. Het is een historische plek, dus om dat mee te maken is wel heel vet!”

Ondanks dat Beuling liever een betere uitslag had gereden, kijkt ze wel terug op een mooie wedstrijd. Zeker de hoeveelheid publiek is iets wat smaakt naar meer. “Ik ga nog wel even nagenieten denk ik met die blaren op m’n handen, en straks wat foto’s terugkijken want dat is leuk.”

 

In de rubriek ‘het verhaal van’ hebben we het over talentvolle wielrenners en rensters die een bijzondere mijlpaal bereiken in het wielrennen. Bijvoorbeeld het debuut in een grote wedstrijd, een contract bij een droomploeg of die éne overwinning die zorgt voor de doorbraak in de carrière. In deze artikelen gaan we kijken waar deze renner of renster vandaan komt, welke progressie ze hebben doorgemaakt en wat de doelen zijn voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen