Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France

3 juli 2024

De eerste vier etappes van de Tour de France zitten erop. Na 3 etappes in Italië zijn de renners gisteren Frankrijk binnengereden. In de eerste vier etappes is veel gebeurd. Tadej Pogacar rijdt in het geel, twee keer waren de aanvallers het peloton te slim af en Bardet pakte eindelijk zijn gele trui. Hoe deden de veertien Nederlanders het in de eerste etappes? 

Een geweldig debuut
Logischerwijs beginnen we met het geweldige debuut van Frank van den Broek. De 23-jarige renner uit Zuid-Holland is bezig aan zijn eerste jaar als profwielrenner. Na verschillende goede resultaten werd hij halverwege 2023 opgepikt door de opleidingsploeg van Team DSM-firmenich PostNL. Dit jaar kon hij gelijk doorstromen naar het eerste team en rijdt hij nu zijn eerste grote ronde.

In de eerste etappe van Florence naar Rimini schoof Van den Broek mee in de vroege vlucht. Met nog 50 kilometer te gaan vertrok zijn ploeggenoot en kopman Romain Bardet vanuit het peloton. Op hetzelfde moment liet Van den Broek zich terugzakken uit de kopgroep om zijn kopman op te wachten. Binnen twee kilometer sloot Bardet bij hem aan en gingen de twee renners samen naar de kopgroep met nog zo’n 40 kilometer te gaan. De twee reden mooi kop over kop en kwamen al snel alleen voorin te zitten. Na een maximale voorsprong van 1 minuut en 40 seconden liep de voorsprong steeds verder terug. Het peloton maakte zich namelijk klaar voor de sprint.

Na een hele spannende finale wisten de twee met slechts 5 seconden de etappe te winnen. Fransman Romain Bardet pakte eindelijk zijn eerste gele trui. Van den Broek kreeg het groen en wit om zijn schouders. Voor de Nederlandse ploeg DSM-firmenich PostNL was dit de eerste gele trui sinds Marcel Kittel in 2014.

Achter van den Broek was Kelderman de tweede Nederlander op 38 seconden. Cees Bol, Bram Welten en Fabio Jakobsen kwamen in ‘de bus’ met sprinters binnen op 39.12.

Van den Broek als 2e over de streep. Foto: A.S.O. Billy Ceusters

“Kwam ineens mee te zitten”
In etappe twee was Mike Teunissen de meest opvallende Nederlander. De geletruidrager in 2019 kwam, zo vertelde hij later aan de NOS, ineens mee te zitten in de vroege vlucht. Hij hielp mee met het controleren voorin het peloton en toen de kopgroep zich vormde zat Teunissen daarbij. Voor de Nederlander was het vooral bergop lastig met alle klimmers in de kopgroep.

Ook in de tweede etappe wisten de vluchter het peloton te verassen en bleven ze weg. Na de overwinning van Kévin Vauquelin wist Teunissen als 8e te finishen in de etappe. Een mooie prestatie na een zware finale met twee keer de Côte de San Luca.

Etappe drie was er een voor de sprinters. Na een redelijk saaie etappe konden Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zich mengen in de massasprint. Groenewegen kwam nog dichtbij maar zat in de laatste meters klem tussen de andere sprinters. De Nederlands Kampioen werd uiteindeijk 5e en Jakobsen 7e.

Mike Teunissen in de kopgroep. Foto: A.S.O. Billy Ceusters

Col du Galibier
In etappe 4 stond in het teken van de klassementsmannen. Met de Col du Galibier als laatste klim voor een finish beneden in Valloire zagen we het gevecht tussen de renners voor het algemeen klassement. Mathieu van der Poel was deze etappe de meest opvallende renners nadat hij was meegeschoven in de vroege vlucht. De kopgroep kreeg uiteindelijk niet veel ruimte en werd in de finale teruggepakt.

Wilco Kelderman was de beste Nederlander op de 44e plaats op 10 minuten en 31 seconden, voor Wout Poels op de 51e plek. De etappe werd gewonnen door Tadej Pogacar. Hij pakte daarmee ook de gele trui met 45 seconden voorsprong op Remco Evenepoel. Jonas Vingegaard staat nu derde op 50 seconden.

Mathieu van der Poel nadat de kopgroep werd teruggepakt. Foto: A.S.O. Charly Lopez

Gerelateerde artikelen

Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Vollering verkent Tour de France Femmes met haar camper
11 juni 2024
Tour de France Femmes start in 2025 in Bretagne
10 juni 2024
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Tour de France
Vollering verkent Tour de France Femmes met haar camper
11 juni 2024
Tour de France
Tour de France Femmes start in 2025 in Bretagne
10 juni 2024
Tour de France