Tour de France 2024 van start in Florence, Italië

8 juni 2022

De 111e editie van de Tour de France wordt een unieke wedstrijd. Voor het eerst start de Tour in Italië. De renners zullen volgens La Gazzetta dello Sport vertrekken vanaf Piazzale Michelangelo in Florence. Daarnaast zal het volgens de Gazzetta de eerste keer zijn dat de Ronde van Frankrijk niet in Parijs finisht.

Florence

Op 1 juli 2022 start de Tour de France in het Deense Kopenhagen, in 2023 in het Spaanse Bilbao, en volgens La Gazzetta dello Sport is het al bekend waar de Ronde van Frankrijk in 2024 van start gaat. Volgens de Italiaanse krant zijn Toscane, Emilia-Romagna en Piemonte de regio’s die betrokken zijn bij het project rondom de start van de Tour de France en zal de Grand Départ plaatsvinden in Florence. De stad van Gino Bartali die in 1938 en 1948 het eindklassement wist te winnen.

Italiaanse etappes

De eerste etappe zal op Zaterdag 29 juni vertrekken vanaf het Piazzale Michelangelo voor een rit in lijn naar Rimini. Etappe twee op 30 juni vertrekt vanuit Cesenatico, de stad van Marco Pantani, de Piraat die de Tour in 1998 won en als laatste renner de combinatie met de Giro in hetzelfde jaar wist te winnen. In de tweede etappe zullen we een parcours zien met verschillende heuvels van vier á vijf kilometer. De derde etappe zal vertrekken vanuit Modena-Piancenza voor een rit door de Apennijnen. De vierde etappe zal vertrekken in Italië en eindigen in Frankrijk, waarna de Tour in Frankrijk zijn weg zal vervolgen. De start van deze etappe is in Pinerolo, bij deze stad moeten we denken aan Fausto Coppi. Hij won in de Giro van 1949 de etappe van Cuneo naar Pinerolo, waarna de Italiaan de leiding overnam in het klassement en de Giro d’Italia won. In dat jaar won hij ook de Tour de France en daarmee werd Coppi de eerste renner die de Giro Tour dubbel wist te winnen.

In 2024 is het ook 100 jaar geleden sinds de eerste Italiaanse Tour de France overwinning. In 1924 was het namelijk de 29 jarige Ottavio Bottecchia die de Tour won. We kunnen stellen dat de eerste Grand Départ in Italië er eentje is die enkele Italiaanse symbolen van de Tour zal verenigen

Finish in Nice

Het wordt de Tour van de eerste keren. Door de Olympische Spelen 26 juli tot 11 augustus in Parijs, finisht de 111e Tour de France niet in de Franse hoofdstad maar in Nice. De finish 5 dagen voor de start van de Spelen, zou zorgen voor een te drukke agenda en een risico voor de veiligheid in de stad en daardoor kunnen de twee evenementen niet bij elkaar komen.

In 2020 ging de Tour van start in Nice

Rotterdam en Den Haag

Vorig jaar kondigden Rotterdam en Den Haag aan zich samen officieel kandidaat te stellen voor de start van de Tour de France in 2024 of 2025. Zowel Rotterdam (2010) en Den Haag (1973) mochten al eens de renners verwelkomen voor een Grand Départ in de stad. Ook de provincie Limburg is betrokken bij de plannen voor een etappe door de Limburgse Heuvels. Na de presentatie vorig jaar was het aan de A.S.O om te bepalen of de Nederlandse steden de Tourstart kregen. Na dit nieuws van la Gazzetta dello Sport wordt het hopen voor de Nederlanders dat de Tour organisatie in 2025 voor Nederland kiest.