Tour de France 2022 “Restday Recap” #3
- Door, Cédric Louwers
18 juli 2022
- Foto: A.S.O. Charly Lopez
Vandaag is het de derde rustdag in de Tour de France. Na 15 etappes door Frankrijk blikken we terug op de tweede volle week in de Tour de France. Veel spectaculaire etappes waarin van alles is gebeurd, met als hoogtepunt de losgebarsten strijdt om de gele trui.
Klassementen na etappe 15
Algemeen klassement:
1. Jonas Vingegaard
2. Tafel Pogacar 02’.22”
3. Geraint Thomas 02’.43”
4. Romain Bardet 03’.01”
5. Adam Yates 04’.06”
Puntenklassement:
1. Wout van Aert 378pt
2. Tadej Pogacar 182pt
3. Jasper Philipsen 176pt
Bergklassement:
1. Simon Geschke 46pt
2. Louis Meintjes 39pt
3. Neilson Powless 37pt
Jongeren klassement:
1. Tadej Pogacar
2. Tom Pidcock 06’.27”
3. Brandon McNulty 57’.43”
Cort gaat vliegen
Etappe 10 na de rustdag ging naar het vliegveld van Megève. Voor de start van de etappe verloren we klassementsrenner Ben O’Connor die sinds het begin van de Tour de France veel pech heeft gehad. Na 50 kilometer wedstrijd kregen we pas eindelijk de eerste echte kopgroep van 25 renners die de rest van de dag voorruit bleven. Daarvoor zagen we wel enkele pogingen van bijvoorbeeld Mathieu van der Poel maar deze slaagden allemaal niet.
Tijdens de etappe kwamen de renners nog een demonstratie tegen. Klimaatactivisten hadden zich vastgebonden aan de weg zodat de koers niet kon passeren. De wedstrijd werd stilgelegd en de politie verwijderde de demonstranten waarna alle groepen met dezelfde verschillen de weg konden vervolgen.
Op de slotklim naar het vliegveld van Megève zagen we verschillende aanvalspogingen vanuit de uitgedunde kopgroep. In de laatste kilometers reed Sanchèz weg uit de kopgroep, hij rechte zijn rug wat een teken is dat hij er vol voor gaat en kreeg een kleine voorsprong. Eenmaal boven op het plateau van het vliegveld werd hij teruggepakt en viel het voorin stil. Dylan van Baarle kwam bij de kop en plaatste gelijk een aanval om de sprint te voorkomen. Maar ook hij werd teruggepakt terwijl Cort weer kwam aansluiten achterin de groep. De sprint werd aangezet en Schultz nam de leiding. De Deen Cort timede het oplopende stuk perfect en kwam op de lijn eroverheen om na al die dagen in de bollenstrui ook nog een etappe te winnen.
Voor Kämna was het nog even spannend of hij door de voorsprong van de kopgroep de gele trui van Pogacar ging overnemen. UAE had het namelijk heel de dag in het peloton rustig aan gedaan. In de slotfase nam Jumbo-Visma het initiatief in het peloton om de achterstand iets in te lopen, wellicht wel om Pogacar in het geel te houden zodat zijn ploeg UAE moet blijven werken. Van Aert gaf na de etappe aan dat de klim niet zwaar genoeg was om Pogacar aan te vallen.
De strijd om geel
Nu was het tijd voor etappe 11 naar de Col du Granon. Een belangrijke etappe voor het algemeen klassement met de beklimming van de Granon voor het eerst sinds 1986. Van Aert en Van der Poel gingen er met z’n tweeën vandoor. Later sloten er nog 18 renners bij aan die de vlucht van de dag vormden. Op de Col du Télégraphe moest Van der Poel lossen en niet veel later stapte hij af.
In het peloton ging het op dezelfde klim ook hard en Roglic en Benoot gingen in de aanval. De favorieten kwamen er weer bij maar daardoor waren Thomas en Pogacar al geïsoleerd. Jumbo-Visma trok dit door tot de Galibier. Aan de voet van deze klim met nog 60km etappe te gaan begonnen de aanvallen van Vingegaard en Roglic. Door de verschillende aanvallen werd Pogacar vermoeid en op de slotklim, de Col du Granon, werd het Pogacar te veel. Toen Bardet een serieuze aanval plaatste. Vingegaard demarreerde zelf ook en Pogacar kon het niet volgen.
Vingegaard trok door en won de etappe. Pogacar verloor ruim 3 minuten op de Deen en moest ook renners als Thomas en Quintana laten gaan. Na de etappe stond Pogacar op 2.22 verwijdert van het geel.
Feestdag in Frankrijk voor INEOS
Op 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, stond de Koninginnen etappe op het programma. De etappe ging over de Galibier, Croix de Fer en finish op de Alpe d’Huez. We kregen een kopgroep van 6 renners vanuit het begin. Op de beklimming probeerde Roglic, Pinot en Vlasov weg te rijden maar zij kregen geen kans. Wel lukte het Ciccone en Meintjes. Na de top van de Galibier gingen hier nog twee renners naartoe. De Britten Pidcock en Froome gingen in de aanval na de top van de Galibier. Tom Pidcock liet hier een echte masterclass dalen zien waardoor hij snel bij de kopgroep kon aansluiten.
Op de Alpe d’Huez werd duidelijk dat Pidcock in goede doen was, hij gooide namelijk zijn afval perfect in een afvalzak langs de kant. Op de slotklim trok Pidcock door en kwam hij snel alleen te zitten. Meintjes en Froome gingen allebei hun eigen tempo rijden om niet te exploderen op de klim. Meintjes en Froome werden uiteindelijk tweede en derde in de etappe die werd gewonnen door de Wereldkampioen Veldrijden en Olympisch kampioen MTB, Tom Pidcock. In het peloton werd het tempo opgevoerd door Jumbo-Visma. Eén voor één werd de tegenstand eraf gereden en toen Roglic op kop kwam konden weinigen nog volgen. Alleen Vingegaard, Kuss, Pogacar, Thomas en Mas waren nog over. Pogacar probeerde meerdere keren aan te vallen maar kreeg Vingegaard er niet af, waardoor het telkens stilviel waardoor Thomas, Mas en teamgenoot van Vingegaard, Kuss terug konden keren. Uiteindelijk kwam deze groep samen boven op de Alpe d’Huez.
Rustiger aan na de Alpen
Na de twee zware etappes in de Alpen kwamen er drie overgangs-etappes voor de vluchters. Etappe 13 kende een vroege vlucht van 7 renners. Hierin zaten goede renners zoals Pedersen, Kung en Ganna. In de finale probeerde de sprintersploegen de controle te krijgen maar dit was te laat. In de finale was het sprinten met de renners die waren overgebleven in de kopgroep. De Deen Pedersen was duidelijk de beste en eindigde voor Wright en Houle. De gele trui van Jonas Vingegaard is niet in de problemen gekomen.
Etappe 14 was een lastige rit met 5 gecategoriseerde hellingen en hitte. Pogacar probeerde in de openingsfase nog weg te rijden de vroege vlucht maar groene trui Van Aert zette dit snel recht. De kopgroep van 23 renners ging strijden om de overwinning. Op de slotklim reed Matthews weg met Sanchèz, Grosschartner en Kron. Bettiol kwam erbij en Matthews kreeg het daardoor zwaar. Net onder de top herpakte Matthews zich en reed solo weg richting de finish en won erg sterk de etappe.
Voor de 15e etappe werd bekend dat Roglic afstapte vanwege zijn schouderblessure met het oog op herstel voor de Vuelta, en Cort door een positieve coronatest. Het was een lange etappe met veel hitte de dag voor de rustdag. Onderweg was er pech voor Jumbo-Visma door valpartijen van Vingegaard, Kruijswijk en Benoot. Kruijswijk moest hierdoor opgeven met een schouderblessure. Halverwege de etappe werd de vroege vlucht teruggepakt en reden twee Franssen, Thomas en Gougeard weg uit het peloton. Thomas werd tijd teruggepakt door het peloton maar voor Gougeard werd het spannend. Uiteindelijk werd ook hij teruggepakt door de sprintersploegen op 500 meter voor de finish. Stuyven trok voor Pedersen de sprint aan. De Deen ging als eerste aan maar Van Aert en Philipsen kwamen eroverheen. Uiteindelijk was de Belg van Alpecin de sterkste en won hij na het juichen in etappe 4 nu wel de etappe. Jammer om te zien was dat Michael Morkøv, de lead-ontman van Jakobsen, buiten tijd finishte en nu uit de Tour de France is.
Na de rustdag van vandaag gaan de renners richting de Pyreneeën voor de laatste week van deze Tour de France, met een spannende strijd om het geel.
Etappe uitslagen
Etappe 10:
1. Magnus Cort Nielsen (Den)
2. Nicholas Schultz (Aus) z.t.
3. Luis Leon Sanchez (Spa) 02’.22”
Etappe 11:
1. Jonas Vingegaard (Den)
2. Nairo Quintana (Col) 00’.59”
3. Romain Bardet (Fra) 00’.59”
Etappe 12:
1. Thomas Pidcock (Gbr)
2. Louis Meintjes (Rsa) 00’.48”
3. Chris Froome (Gbr) 02’.06”
Etappe 13:
1. Mads Pedersen (Den)
2. Fred Wright (Gbr) z.t.
3. Hugo Houle (Can) z.t.
Etappe 14:
1. Michael Matthews (Aus)
2. Alberto Bettiol (Ita) 00’.15”
3. Thibaut Pinot (Fra) 00’.34”
Etappe 15:
1. Jasper Philipsen (Bel)
2. Wout van Aert (Bel) z.t.
3. Mads Pedersen (Den) z.t.