Tour de France 2022 “Restday Recap” #2
![](https://www.letourdujour.nl/wp-content/uploads/2022/07/20220708TDF0037-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg)
- Door, Cédric Louwers
11 juli 2022
- Foto: A.S.O. Pauline Ballet
Vandaag is het de tweede rustdag in de Tour de France. Na 9 etappes door Frankrijk, België en Zwitserland blikken we terug op de eerste volle week in de Tour de France. Veel spectaculaire etappes waarin van alles is gebeurd. We gaan proberen het kort te houden…
Klassementen na etappe 9
![](https://www.letourdujour.nl/wp-content/uploads/2022/07/20220710TDF1086-A.S.O._Charly_Lopez.jpg)
Algemeen klassement:
- Tadej Pogacar
- Jonas Vingegaard ‘0.39’
- Geraint Thomas ‘1.17’
- Adam Yates ‘1.25′
- David Gaudu ‘1.38′
![](https://www.letourdujour.nl/wp-content/uploads/2022/07/20220710TDF1087-A.S.O._Charly_Lopez.jpg)
Puntenklassement:
- Wout van Aert 284 pt
- Fabio Jakobsen 149 pt
- Tadej Pogacar 139 pt
![](https://www.letourdujour.nl/wp-content/uploads/2022/07/20220710TDF1089-A.S.O._Charly_Lopez.jpg)
Bergklassement:
- Simon Geschke 19 pt
- Bob Jungels 18 pt
- Thibault Pinot 14 pt
![](https://www.letourdujour.nl/wp-content/uploads/2022/07/20220710TDF1088-A.S.O._Charly_Lopez.jpg)
Jongeren klassement:
- Tadej Pogacar
- Tom Pidcock ‘1.46’
- Brandon McNulty ‘7.25′
Bienvenue en France
Na de reis vanuit Sønderborg zijn de renners in Duinkerke van start gegaan voor etappe 4, de eerste rit op Franse bodem. De etappe leek op voorhand er eentje te worden voor de sprinters. Een paar kleine heuvels maar makkelijk genoeg om de mannen zoals Jakobsen, Groenewegen en Philipsen te laten spurten voor de zege. In de openingsfase zagen we de Deen Magnus Cort Nielsen in de bolletjestrui aanvallen. Hij wilde de trui langer houden dan alleen in Denemarken en daar was deze etappe met 6 gecategoriseerde klimmetjes perfect voor.
Tijdens de etappe zagen we Quick-Step Alpha Vinyl en INEOS Grenadiers versnellen om het peloton te laten breken. Dit plan werkte en het peloton brak in drie stukken. Kort na deze inspanningen ging het tempo weer liggen en konden alle renners terugkeren.
In de finale met nog 12 kilometer te gaan kwam Jumbo – Visma op kop en koos voor de aanval. Van Hooydonck en Benoot begonnen met de versnelling waarna Van Aert ervandoor mocht gaan. Na een solo van 10 kilometer kwam Van Aert aan in Calais en mocht hij in zijn gele trui eindelijk na 3 tweede plaatsen juichen.
![](https://www.letourdujour.nl/wp-content/uploads/2022/07/20220706TDF1047-A.S.O._Charly_Lopez.jpg)
De keien uit de grond
Nu was het tijd voor etappe 5, van Lille naar Arenberg. Over deze rit over de kasseien is in de voorbereiding al veel gesproken, en veel renners zijn erg zenuwachtig. Na de start zagen we Taco van der Hoorn met een plan vertrekken. Dit was voor hem de etappe om te winnen. Hij kreeg Bergtruidrager Magnus Cort, Edvald Boasson Hagen, Powless, Clarke en Gougeard met zich mee. De kopgroep kreeg ruimte en een aantal kilometer voor de eerste kasseienstrook ging het mis bij Jumbo – Visma. Gele trui drager Wout van Aert kwam op een rotonde ten val. De schade viel gelukkig mee en hij kon snel terugkeren in het peloton. Op 36 kilometer van de finish kwam het vervolg van de pech bij Jumbo – Visma, Jonas Vingegaard kreeg materiaalpech en moest wisselen van fiets. Dit ging echter niet gesmeerd. Vingegaard kreeg de fiets van Nathan van Hooydonck maar die was te groot. Kruijswijk stopte om zijn fiets af te geven maar op hetzelfde moment kwam de ploegleiderswagen aanrijden. Op de beelden zagen we verschillende fietsen rondom de weg met daarbij andere renners.
Nadat iedereen zijn eigen fiets weer terug had en de chaos voorbij was liet Van Aert zich terugzakken en ging de gele trui de groep Jumbo – Visma mannen terugbrengen.
De rust in de ploegleiderswagen was echter maar van korte duur. Bij het afrijden van een rotonde nam de cameramotor een hooibaal mee, Jack Haig viel eroverheen en nam Ewan en Roglic met zich mee. Door de val was de schouder van Primoz Roglic uit de kom gegaan. Zittend op een stoeltje van een toeschouwer zette Roglic langs de kant van de weg zijn schouder er weer terug in, en mocht in de achtervolging. De ploeg liet enkele renners terugzakken uit de groep van Vingegaard, die weer was teruggekeerd bij de favorieten.
In de finale gingen Stuyven en Pogacar nog in de aanval vanuit de groep met favorieten en pakten uiteindelijk 13 seconden op de groep met Vingegaard. In de kopgroep, die mocht strijden om de overwinning, won de Australiër Simon Clarke de sprint nipt voor de Nederlander Taco van der Hoorn. Primoz Roglic verloor uiteindelijk meer dan 2 dure minuten op Pogacar.
De dag van het geel
De 6e etappe vertrok in het Belgische Binche en ging in een etappe met lichte heuvels naar Longwy. In de openingsfase zagen we een drukte om in de kopgroep te komen. Betrokken in deze drukte was de gele trui van Wout van Aert. Hij wilde met een grotere groep wegrijden in de vroege vlucht. Uiteindelijk slaagde dit plan maar deels. Hij kwam in de vroege vlucht terecht, maar de groep was niet groot. Enkel de Amerikaan Simmons en de Deen Fuglsang gingen met het geel op avontuur.
Lang bleef de groep echter niet in takt. Fuglsang had geen vertrouwen in de vlucht en liet zich halverwege de etappe afzakken naar het peloton. Voor Simmons ging het op een begeven moment te hard en hij moest op 25 kilometer van de finish Van Aert laten gaan.
Van Aert hield lang vol maar haalde de finish niet. In de finale werd het tempo verhoogd en begonnen de aanvallen van onder andere Vuillermoz. De eerste groep met daarin de favorieten bleef bij elkaar en het werd sprinten. Primoz Roglic ging als eerste aan, Pogacar wachtte zijn moment af en won machtig de sprint. Matthews werd tweede waar hij blij mee was, Gaudu werd derde.
Voor Pogacar was etappe 6 ook de dubbelslag. Naast de etappeoverwinning nam hij ook het geel over van Van Aert die door zijn inspanningen in de ontsnapping het peloton in de finale moest laten gaan.
Tijd voor de Super Planche
De eerste echte beproeving voor de klassementsrenners. Dat was de 7e etappe naar de Super Planche des Belles Filles. In de finale was het Lennard Kämna die vanuit de vroege vlucht was overgebleven en het werd Kämna tegen de favorieten. 4 kilometer van de finish had de Duitser nog 50 seconden op de groep met de gele trui, echter werd dit snel minder. Majka nam als laatste luitenant van Pogacar het voortouw in de groep der favorieten. Bij het opdraaien van de gravelstrook naar de top van de klim gaf hij het handgebaar naar Pogacar, “Ga maar”. Op 500 meter van de streep deed de gele trui dit ook en kwamen ze snel dicht bij Kämna die toen nog steeds op kop reed. Jonas Vingegaard viel Pogacar aan met het doel de etappe te winnen, maar op het laatste moment wist Pogacar er toch nog overheen te komen. Het duo haalde Kämna in en Pogacar won in de gele trui de etappe. Achter het duo sprintte Roglic naar de derde plaats.
![](https://www.letourdujour.nl/wp-content/uploads/2022/07/20220710TDF1039-A.S.O._Charly_Lopez.jpg)
Het Zwitserse tweeluik
Etappe 8 en 9 werden (deels) verreden op het Zwitserse grondgebied. Overdag zagen we een vroege vlucht, maar in de finale was het zoals verwacht aan het peloton. Door het tempo op de klim richting de finale was er wel sprake van een uitgedund peloton. De ploeg van Jasper Philipsen nam onder leiding van Mathieu van der Poel het initiatief richting de slotklim in Lausanne. Eenmaal op de klim kwamen er versnellingen van Barguil en Kämna, helaas zonder resultaat. In de laatste kilometers nam Majka weer de leiding van het peloton waardoor niemand meer kon aanvallen. Van Aert zat even ingesloten maar was uiteindelijk de snelste. Hij won in zijn groene trui voor Matthews en Pogacar. Opvallend in de top 10 van deze etappe, Bob Jungels. De Luxemburger heeft een aantal lastige jaren gehad en reed de Tour bijna niet door een Covid-19 besmetting. Door de 9e plaats in de etappe kreeg hij de smaak te pakken.
De 9e etappe was namelijk de prooi van deze Bob Jungels. Na de start in Aigle bij het hoofdkantoor van de UCI was de strijd om de vroege vlucht groot. Uiteindelijk kwam er een kopgroep weg van 21 renners met namen zoals: Van Aert, Urán, Pinot, Jungels en Barguil. Voor Van Aert was het doel de punten in de tussensprint. Op de Col de la Croix werd het gat met het peloton steeds wat kleiner. Dit was het teken voor Jungels om te gaan. Geschke kwam net onder de top aansluiten voor de punten in het bergklassement en liet Jungels in de lange afdaling weer gaan. 60 kilometer solo was de opdracht voor Jungels. Door een sterke afdaling en een goed tempo in de vallei liep hij uit op het peloton en begon hij met twee minuten voorsprong op de achtervolgende groep aan de slotklim. Fransman Pinot ging erachteraan en kwam tot op 20 seconden. Na de klim moest Jungels nog 10 kilometer met dalen en klimmen afleggen. Castroviejo en Verona kwamen nog bij Pinot maar konden ook niet het gat van 20 seconden naar de Luxemburger dichten. Jungels won na een aantal jaar met veel pech eindelijk weer een wedstrijd, en wat voor een! Goed om te zien dat hij weer terug is.
Bij de favorieten waren het Martinez en Vlasov die de verliezers waren. Vlasov kon de schade beperken en verloor 27 seconden. Martinez zakte echter volledig door het ijs en kwam op meer dan 16 minuten binnen. Pogacar en Vingegaard persten er op het einde nog even sprint uit en kwamen op drie seconden voor de andere favorieten binnen. Simon Geschke nam na deze etappe de leiding in het bergklassement over.
![](https://www.letourdujour.nl/wp-content/uploads/2022/07/20220709TDF1027-A.S.O._Charly_Lopez.jpg)
De uitvallers
In de vorige Restday Recap konden we het hier nog niet over hebben, namelijk alle 176 renners waren nog in koers. Vandaag is dat echter anders. In etappe 5 verloren we Gogl, Haig en Oss op de kasseien. Kirsch was het slachtoffer in etappe 6. Etappe 8 was de dag van de positieve testen. Stake Laengen, Bouchard testte allebei positief op Covid-19 en waren de eerste uitvallers om deze reden. Daarnaast hebben Vermaerke en Moscon de finish in deze etappe niet gehaald. De volgende dag was het Guillaume Martin die positief testte op Covid-19 en de strijdt moest staken. Kasper Asgreen ging niet van start in etappe 9 vanwege zijn knieblessure en Ruben Guerreiro kon de Tour niet meer voortzetten door ziekte.
Etappe uitslagen
Etappe 4:
- Wout van Aert (bel)
- Jasper Philipsen (bel) ‘0.08’
- Christophe Laporte (fra) z.t.
Etappe 5:
- Simon Clarke (aus)
- Taco van der Hoorn (ned) z.t.
- Edvald Boasson Hagen (nor) ‘0.02’
Etappe 6:
- Tadej Pogacar (slo)
- Michael Matthews (aus) z.t.
- David Gaudu (fra) z.t.
Etappe 7:
- Tadej Pogacar (slo)
- Jonas Vingegaard (den) z.t.
- Primoz Roglic (slo) ‘0.12‘
Etappe 8:
- Wout van Aert (bel)
- Michael Matthews (aus) z.t.
- Tadej Pogacar (slo) z.t.
Etappe 9:
- Bob Jungels (lux)
- Jonathan Castroviejo (spa) ‘0.22’
- Carlos Verona (spa) ‘0.26‘