Tour de France 2022 “Restday Recap” #1

4 juli 2022

De 109e editie van de Tour de France is begonnen. De renners in het Tour peloton hebben de eerste 3 etappes in Denemarken achter de rug, wat betekent dat het vandaag tijd is voor een rustdag en een verplaatsing naar Noord-Frankrijk. Terwijl de Tourkaravaan vanuit Sønderborg onderweg is naar Calais, blikken wij in de “Restday Recap” terug op de etappes van afgelopen week.

Grand Départ

Op vrijdag 1 juli 2022 is de Tour de France in Kopenhagen vertrokken voor drie Deense etappes. Al op de ploegenpresentatie op woensdag in het Tivoli pretpark werd door de Deense fans de toon gezet. Wat een enthousiasme! Zoiets hebben we lang niet meer gezien in de Tour de France, en de Denen hielden het enthousiasme de volledige drie dagen vol langs de kant van het parcours.

De Tour de France ging van start met een tijdrit van 13,2 kilometer. Het waren regenachtige omstandigheden waar de topfavorieten zich op hadden verkeken. De meeste favorieten voor het klassement en de etappezege stonden namelijk vroeg op de startlijst om de regen voor te blijven. Dit viel echter tegen doordat de regen eerder kwam en juist de laatste renners in redelijk droog weer reden.

Mathieu van der Poel zat een lange tijd in de “hotseat” en tijdritspecialisten als Olympisch kampioen Roglic en Europees kampioen Küng konden zijn tijd niet verbeteren. Uiteindelijk was het wachten op het blok met Ganna, Van Aert en Pogacar. Ganna kwam als eerste van deze drie over de streep en wist met een lekke band de hotseat over te nemen van Van der Poel. Hij heeft er echter geen plaats kunnen nemen want al snel verbeterde Van Aert zijn tijd. Pogacar eindigde er precies tussenin op 2 seconden van Van Aert.

Toen het wegdek voor een deel opgedroogd was, was het tijd voor de Belg Yves Lampaert. De 31-jarige renner van Quick-Step Alpha Vinyl was bij het tussenpunt nog iets langzamer dan Van Aert. Maar bij de finish was het echter, toch wel onverwacht, Lampaert die 4 seconden sneller was dan zijn landgenoot waardoor hij de etappewinnaar en de drager van de eerste gele trui in deze 109e Tour werd.

Over de brug naar Nyborg

In de weken voorafgaand aan de Tour de France werd er veel gesproken over de tweede etappe in Denemarken. Het peloton moest namelijk over een brug van 18 kilometer met direct daarna op 2 kilometer na de brug de finish. Vragen om waaiers dus. Helaas werd de wielerfan hierin teleurgesteld doordat de wind tijdens de passage van de brug precies van de verkeerde kant kwam. De renners konden zich dus voorbereiden op de eerste massasprint.

Tijdens de etappe kreeg een kopgroep van vier renners de ruimte van het peloton. De thuisrijder Magnus Cort Nielsen was hieruit de beste en won alle bergsprints, en kwam zelf bij de laatste bergsprint met beide handen in de lucht over de top. Hij werd daardoor na de etappe voor zijn landgenoten gekroond als eerste bergkoning van de Tour de France.

Op de eerder besproken brug naar Nyborg begonnen de sprintersploegen met de voorbereidingen voor de massasprint. Tijdens de sprint werd er door verschillende renners nog wat geduwd en getrokken en ging de Deen Mads Pedersen als eerste aan. Wout van Aert kwam hem voorbij en leek op weg te zijn naar de etappe overwinning maar op het laatste moment kwam de Nederlander Fabio Jakobsen eroverheen en won hij de etappe. Wout van Aert pakte door de bonificatieseconden wel de gele trui.

Overwinning van Jakobsen in etappe 2 – foto: A.S.O. Pauline Ballet

De dag van Cort Nielsen

Gisteren was het alweer het einde van het drieluik in Denemarken. Gelijk na de start van deze vlakke etappe was het de bolletjestrui drager en Deen, Magnus Cort Nielsen die de aanval koos. Hij kreeg niemand met zich mee waardoor het de dag van Cort Nielsen werd. Het publiek langs de kant ging uit zijn dak om de Deense held aan te moedigen tijdens zijn solo tocht.

Toen de sprintersploegen gas gingen geven werd de voorsprong van Cort snel ingelopen en ging het peloton naar Sønderborg voor de tweede massasprint. Op 10 kilometer voor de finish was er nog een valpartij waardoor klassementsrenners Uran, Caruso en Haig tijd hebben verloren. Het drietal kwam in de achtervolgende groep binnen op 39 seconden.

Bij het ingaan van de laatste bocht verloor Jakobsen in de groene trui terrein op zijn concurrenten. Van Aert was daardoor in zijn gele trui in de perfecte positie om nu zijn tweede plaatsen in te wisselen voor de hoogste trede. De andere Nederlandse topsprinter Dylan Groenewegen kwam echter tussen Van Aert en Philipsen doorgereden en won in de “jump” de etappe voor Van Aert en Jasper Philipsen

Etappe uitslagen

Etappe 1:

 1. Yves Lampaert (bel)
 2. Wout van Aert (bel) ‘0.05’
 3. Tadej Pogacar (slo) ‘0.07’

Etappe 2:

 1. Fabio Jakobsen (ned)
 2. Wout van Aert (bel) z.t.
 3. Mads Pederden (den) z.t.

Etappe 3:

 1. Dylan Groenewegen (ned)
 2. Wout van Aert (bel) z.t.
 3. Jasper Philipsen (bel) z.t.

Algemeen klassement:

 1. Wout van Aert
 2. Yves Lampaert ‘0.07’
 3. Tadej Pogacar ‘0.14’
 4. Mads Pedersen ‘0.18’
 5. Mathieu van der Poel ‘0.20’

Puntenklassement:

 1. Wout van Aert 107 pt
 2. Fabio Jakobsen 90 pt
 3. Dylan Groenewegen 60 pt
 4. Peter Sagan 54 pt
 5. Magnus Cort Nielsen 42 pt

Bergklassement:

 1. Magnus Cort Nielsen 6 pt

Jongeren klassement:

 1. Tadej Pogacar
 2. Tom Pidcock ‘0.17’
 3. Florian Vermeersch ‘0.26’
 4. Brandon McNulty ‘0.36’
 5. Nils Eekhoff ‘0.40’