Pauliena’s dag over gravel

27 juli 2022

We spraken Pauliena Rooijakkers zondag voor de start van de Tour de France Femmes in Parijs. Haar antwoord op de vraag, “ben je huiverig voor de gravel etappe?” luidde toen: “Nee, dat is altijd al leuk, want ik heb altijd strandraces gedaan in de winter. Dus ja, die gravel en dat losse zand, dat vind ik niet erg. Vind ik juist wel leuk eigenlijk. Daar geniet ik eigenlijk gewoon meer van.” Vandaag stond die veelbesproken gravel etappe op het programma. In etappe 4 van deze Tour gingen de rensters vanuit Troyes over de gravelstroken van de Champagnestreek naar Bar-sur-Aube. Op de finish spraken wij Pauliena Rooijakkers over haar dag op de witte wegen.

We spraken elkaar in Parijs. En toen zei jij heel veel zin te hebben in deze etappe, omdat je veel strand races doet en je hier echt wel naar uitkeek. Denk je daar nog steeds zo over?

“Ja, het was ook wel best wel leuk hoor de gravelstroken. Alleen ja, wij hadden het doel als ploeg om voorin te rijden voor onze kopvrouwen en hun daar op tijd af te zetten. De gravel stukken lagen er trouwens heel slecht bij. En ik reed nog lek want er waren echt flinke stenen dus de kans dat je lek reed was ook echt wel groot. En ja dat was wel jammer. Maar op zich, ik weet niet of ik het echt toepasselijk vind in de Tour de France om er een gravel etappe in te doen omdat de kans dat je echt stukken rijdt en lek rijdt voor de klassementsrenners heel groot is. Maar ja, ’t was een bijzondere dag.”

Is het voor de ploeg gegaan zoals jullie vooraf wilden?

“Ja, ik hoorde dat we derde zijn geworden met Alena Amialiusik. Ze is een supersterke renster en het is mooi dat ze vandaag een derde plek weet te pakken. Echt na al haar werk voor het team is dat leuk.”

Ga je nog proberen tijd terug te pakken voor het algemene klassement?

“Nee, dit is niet meer te doen. Dus ik ga volledig voor Niewiadoma in dienst rijden. En dan de laatste twee etappes, misschien kan ik nog wel wat spelen voor een goede uitslag. Maar verder staat zij hier als kopvrouw voor ons aan de start.”

En is de bolletjestrui nog een idee?

“Ja er zijn laatste twee dagen wel heel veel punten te pakken. Maar ja, we moeten zien hoe het gaat de komende dagen. Het eerste wat voor onze ploeg belangrijk is, is dat we een goed klassement rijden met Kazia (Niewiadoma).”

Luister hier naar het interview met Pauliena Rooijakkers

Pauliena Rooijakkers voor de microfoon voor de start in Parijs. Foto: NG Media & Sports