Pauliena Rooijakkers gaat voor het algemeen klassement

24 juli 2022

Pauliena Rooijakkers van Team Canyon SRAM gaat samen met Katarzyna Niewiadoma voor het algemeen klassement. Rooijakkers won dit jaar het bergklassement in de Tour de Suisse en kijkt nu uit naar de bergen in de Tour de France. Wij spraken haar kort voor de start in Parijs.

 “Wat vind je ervan dat er voor het eerst een Tour de France voor vrouwen wordt georganiseerd?”

Eindelijk gaat het beginnen voor ons. Ik vind het geweldig. Het is natuurlijk wel iets meer dan een ééndaagse die we hebben gehad, nu voor acht dagen. Het wordt sowieso genieten! Vandaag de eerste etappe door Parijs, ja dat is gewoon geweldig. Ja mooi!

“Wat zijn je ambities voor deze Tour de France Femmes?”

We hebben niet echt een sprintster in de ploeg meegenomen. Dus wij gaan eigenlijk voor de klim etappes. Als ploeg gaan rijden en onze dagen uitkiezen. Ik ga Kasia (Niewiadoma) ondersteunen, maar ook zelf een goed klassement rijden, en dan kijken hoe ver we samen in het klassement komen te staan. En dan kiezen wie van ons tweeën het wordt. Het wordt sowieso de laatste twee etappes dus heel veel klimmen en daar kijken we eigenlijk het meest naar uit.

“Er zijn dus klassementsambities?”

Ja, in m’n hoofd wel zeker. En ja, daar gaan we als team ook voor. De eerste dagen proberen om zoveel mogelijk uit de stress en de dolle komedie te blijven. Maar ja, de laatste twee etappes zo veel klimmen, daar wordt wel echt het verschil gemaakt.

“Ben je huiverig voor de gravel etappe?”

Nee, dat is altijd al leuk, want ik heb altijd strandraces gedaan in de winter. Dus ja, die gravel en dat losse zand, dat vind ik niet erg. Vind ik juist wel leuk eigenlijk. Daar geniet ik eigenlijk gewoon meer van.