Parcours Tour de France Femmes 2023

27 oktober 2022

Vandaag, 27 oktober 2022, is in Parijs het parcours voor de Tour de France Femmes 2023 bekend gemaakt. Op 23 juli gaat de achtdaagse voor vrouwen van start in Clermont-Ferrand. De stad ligt op dezelfde hoogte als Lyon, maar dan meer naar het midden van Frankrijk. Een mooi centraal punt in het land om deze ronde te starten. De finish van de 2e Tour de France Femmes is komend jaar in Pau, in het zuiden van Frankrijk. Een hele andere editie dus dan die van 2022.

De editie van 2023 belooft wederom een zware ronde te worden. Verdeelt over 8 etappes worden 27 gecategoriseerde beklimmingen aangedaan. 4 meer dan de 23 beklimmingen in de editie van 2021. De eerste etappe gaat rond Clermont-Ferrand met de beklimming van de Cote de Durtol op 10 kilometer van de aankomst. In etappe 2 starten de rensters weer in Clermont-Ferrand voor een heuvel etappe van 148 kilometer naar Mauriac. De finish in deze etappe is heuvel op de Cote de Trébiac van 3,4 kilometer. Dit zal voor een uitgedunde sprint gaan zorgen in het peloton. Etappe 3 gaat er, net zoals etappe 1, eentje zijn voor de sprintsters. De etappe van 147 kilometer bevat 5 “klimmetjes” maar de finale is vlak genoeg voor een goede voorbereiding op de sprint in Lascaux. Etappe 4 van Cahors naar Rodez is de langste van de Tour de France met 177 kilometer. De laatste 40 kilometer is gevuld met verschillende heuvels die de groep gaan uitdunnen. Na de laatste heuvel volgt er een plateau van 2 kilometer naar de finish wat kan leiden tot een sprint met een kleine groep.

Op 27 juli gaan de rensters van Onet-Le-Chateau naar Albi. In deze 5e etappe treffen de rensters verschillende heuvels die waarschijnlijk niet selectief genoeg zijn om het peloton uit elkaar te rijden. Etappe 6 vertrekt de dag erna vanuit Albi en dit zal op papier een echte sprint etappe worden. De rit van 122 kilometer naar Blagnac is bijna helemaal vlak. De rensters zullen in deze etappe waarschijnlijk ook hun rust willen pakken. Etappe 7 is namelijk de monsterlijke koninginnen-etappe naar de Col du Tourmalet. Het vrouwenpeloton zal de mythische Tourmalet beklimmen vanaf Sainte-Marie-de-Campan. Dit betekent dat de vrouwen dezelfde beklimming te wachten staat als de mannen in 2021. Het enige verschil met toen is dat de vrouwen 100 meter lager eindigen. Hierdoor finishen ze op een steil deel van de beklimming à 8,5%. Deze 7e etappe is een kortere rit van 90 kilometer over de Col d’Aspin en daarna de eerdergenoemde Col du Tourmalet.

De Tour de France Femmes eindigt in Pau, waar 2 weken eerder het mannenpeloton ook is geweest, met een tijdrit. De tijdrit is 22 kilometer en relatief vlak. Na deze tijdrit zullen we weten wie Annemiek van Vleuten opvolgt als winnares van de Tour de France Femmes avec Zwift.