Parcours Parijs-Nice 2024: Een editie vol uitdaging

12 december 2023

Het parcours van Parijs-Nice 2024 is bekendgemaakt. Voor het 15e jaar op rij zal de start van de Franse meerdaagse plaatsvinden in het departement Yvelines. De 82ste editie van Parijs-Nice vindt plaats van 3 tot en met 10 maart 2024. 

De wedstrijd zal dit jaar vertrekken vanuit Les Mureaux. Onderweg krijgen de renners te maken met sprintkansen, twee aankomsten bergop en een ploegentijdrit. De finish is zoals altijd in Nice.
“In de loop van de tijd hebben we een uitgebalanceerde formule gevonden die voor ieder wat wils biedt en tegelijkertijd de belangen van de race verzoent met de veiligheid van de renners”, vat François Lemarchand samen. “Het parcours van de 82e editie respecteert de fundamenten: een lus in de Yvelines, een etappe van de “bordures”, een tijdrit, een middelzware bergklim, een finish voor sprinters, een kans voor waaghalzen en een spannend weekend rond Nice. Elke dag van de koers heeft zijn eigen unieke karakter.”

De eerste etappe start in Les Mureaux met een lus van 100 km, een kortere tweede helft en een vals vlakke finish. Er zijn twee korte heuvels die tweemaal moeten worden overbrugd, met de laatste op 12 km vanaf de finish. De tweede etappe, tussen Thoiry en Montargis, zal waarschijnlijk een kans zijn voor waaiers als de wind aantrekt. Maar de rechte aankomst naar de finish is ook ideaal voor sprinters.

Het nieuwe format van de ploegentijdrit dat vorig jaar werd geïntroduceerd, keert terug rond Auxerre, met een kortere afstand (26,9 km) en een meer golvend terrein in het laatste deel van de tijdrit. In dit nieuwe format wordt de tijd van de eerste renner gemeten, wat kan zorgen voor een tactisch spel.

De volgende etappe wordt er een eerbetoon gebracht aan de Mont Brouilly, die in 2016 vanwege sneeuw niet kon worden beklommen. In deze lastige etappe wordt de berg twee keer beklommen met in totaal 3.300 hoogtemeters. Ook de Col du Fut d’Avenas, zo’n 20 kilometer van de finish, zal de klassementsrenners uit de tent lokken. De tweede goede kans voor de sprinters komt in etappe 5 naar Sisteron met een relatief vlakke finale na 193 kilometer.

In 2024 keert Parijs-Nice in etappe 6 terug naar Colle-sur-Loup. Vorig jaar werd deze etappe aangepast vanwege het slechte weer in de aankomstplaats. Dit jaar krijgt de plaats een nieuwe kans met een etappe voor de aanvallers. Na een vlakke start volgen er enkele heuvels met de laatste op 20 kilometer van de finish. Ideaal voor een vroege vlucht.

Het slotweekend van Parijs-Nice biedt een voorproefje op de Tour de France die dit jaar ook zal finsigen in Nice. Net als in juli beklimmen de renners de Colmiane en de Auron. De klim naar het skiegebied Auron is 7 km met een maximaal stijgingspercentage van 9% waar het klassement beslist kan worden. De laatste etappe is vergelijkbaar met de tijdrit tijdens de Tour, met verschillende heuvels waaronder de Col d’Eze. De etappe eindigt met een klim op 9 kilometer van de aankomst, met stijgingspercentages van 16%! De verloren tijd op de klim zal moeilijk goed te maken zijn in de afdaling.

Parcours Parijs-Nice 2024

Gerelateerde artikelen

Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Wielrennen
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Tour de France
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Tour de France