Nieuwe Nederlands Kampioenen Veldrijden

20 februari 2022

Zaterdag 19 februari zijn in Tilburg de Nederlandse Kampioenschappen voor studenten verreden. In verschillende categorieën werd er gestreden om de rood-wit-blauwe trui.

Mannen zonder licentie

Op de wielerbaan van TWC Pijnenburg uit Tilburg werd door Studenten Wielervereniging De Meet na een jaar afwezigheid het NK voor studenten georganiseerd. Om 11 uur werd er afgetrapt door de Mannen zonder licentie. In deze categorie strijden de studenten die niet in bezit zijn van een KNWU-wedstrijd licentie. Na een sterke start zagen we direct een kopgroep ontstaan bestaande uit Mart Muskens en Mike Deutekom. Met z’n tweeën reden de renners steeds wat verder weg van de achtervolgende groep. In deze achtervolgende groep zagen we Jarno van Esch en Pepijn Janssen strijden voor de derde plek in de wedstrijd. Na een sterke passage door de zandbak wist Muskens een kleine voorsprong te pakken waarna de wedstrijd werd beslist in de sprint. Muskens was de sterkste in de sprint en versloeg Deutekom om Nederlands Kampioen te worden. Daarachter wist Van Esch weg te rijden bij Janssen en hij greep uiteindelijk de bronzen medaille.

Finish van Mart Muskens Foto: NG Media & Sports

Vrouwen met en zonder licentie

Om 12.15 uur was het de beurt aan de vrouwen. In deze 40 minuten wedstrijd werd er door de licentie- en niet licentiehouders tegelijk gereden. Na de finish krijgt dan de beste dame met een wedstrijd licentie en de beste zonder wedstrijd licentie de titel van Nederlands Kampioen. Op de startlijst vonden we een bekende naam terug. Zus van Puck Pieterse, Wereldkampioene Veldrijden bij de Beloften, Isa Pieterse stond namelijk aan de start. Na de start zagen we een vergelijkbaar wedstrijdverloop als bij de Mannen zonder licentie. Isa Pieterse reed weg samen met Marlies Vos van de rest van het veld. De gehele wedstrijd werd er door beide vrouwen gewerkt om de voorsprong op de achtervolgers te vergroten. In deze achtervolging reden Rozemarijn Ammerlaan en Elisa Serné die de achterstand naar voren steeds groter zagen worden. In de finale zagen we verschillende aanvallen voorin, waarna Vos de beslissende aanval op Pieterse wist te plaatsen. Een zin die we vaker hebben geschreven dit jaar op het hoogste niveau. Uiteindelijk wist Vos weg te rijden naar een voorsprong van 23 seconden. Pieterse kwam luid aangemoedigd door haar zus als tweede over de streep. Daarachter kwam Ammerlaan als derde over de finishlijn met een achterstand van 2 minuten en 54 seconden.

Tijdens de wedstrijd werd er ook gestreden door de vrouwen zonder licentie. In deze wedstrijd werd alles gelijk uit elkaar gereden en vond er helaas weinig strijd plaats. Madelief Kok wist de titel te pakken met een voorsprong van 2 minuut 13 op Siobhan Schleijpen. Op de derde plaats zien we Ilona van Ginneken terug van de organiserende vereniging De Meet.

Finish van Marlies Vos Foto: NG Media & Sports
Finish van Madelief Kok Foto: NG Media & Sports

Mannen met licentie

De laatste categorie van het NSK waren de Mannen met Licentie. In deze categorie stond Lars van Uum aan het vertrek. Een renner die we terugzien op het continentale niveau bij Allinq Continental Team. Van Uum pakte uit na de start en nam snel een voorsprong. Hij bleef de gehele wedstrijd solo weg en reed naar de Nederlandse trui. Daarachter zagen we nog wel een spannende strijd. Stef ter Laak reed op plek twee en zag nog even de achtervolgers dichterbij komen. Uiteindelijk wist hij met genoeg ruimte de tweede plaats veilig te stellen met een achterstand van 2 minuten en 42 seconden op Lars van Uum. In de vorige editie moest Ter Laak ook Van Uum voor zich dulden om de Nederlandse titel. Om plek drie zagen we een gevecht tussen Joris de Mönnink en Jip van Montfort. In de finale maakte van Montfort echter een fout waardoor De Mönnink zijn brons en daarmee zijn eerste podium ooit kon veiligstellen.

Finish van Lars van Uum Foto: NG Media & Sports

Open Tilburgs Kampioenschap

Als afsluiting van de dag werd er ook nog het Open Tilburgs Kampioenschap verreden. In deze klasse mochten alle renners die geen student zijn meestrijden om de Tilburgse titel. In deze wedstrijd was Bjarne Maton de beste. De rest van het podium werd veroverd door Danny Langenberg en Arvid Vanwesenbeeck.

Podium Open Tilburgs Kampioenschap Foto: NG Media & Sports