Martijn Rasenberg wint de 75e VDL Groep Omloop der Kempen

27 mei 2024

Na een regenachtige wedstrijd heeft Martijn Rasenberg de jubileum-editie van de VDL Groep Omloop der Kempen gewonnen. De renner van Parkhotel Valkenburg won de 75e editie in de sprint met de Belgische Brent Clé en Hidde van Veennendaal.

De organisatie van de Omloop der Kempen maakte met het 75-jarig jubileum de stap terug naar het UCI 1.2 niveau. Dit zorgde voor een mooi internationaal startveld met 20 verschillende nationaliteiten. Het peloton kreeg vanuit Veldhoven een parcours van 183 kilometer voorgeschoteld. Aanvankelijk zou dit 188km zijn, maar de avond voor de wedstrijd heeft de organisatie het parcours nog moeten wijzigen. Door wateroverlast moest een deel van de noordlus worden vermeden, en kwam er ter compensatie een extra finaleronde in Veldhoven bij.

Na het vertrek in Veldhoven lag het tempo gelijk erg hoog. De renners reden een stuk sneller dan het snelste schema en geen van de vele aanvalspogingen wist te slagen. Door de regenachtige omstandigheden had de wedstrijd helaas wel de maken met verschillende valpartijen. Een valpartij net na het terug binnenrijden van Nederland zorgde dat de wedstrijd openbrak.

Het peloton brak in vier verschillende groepen en door het vele draaien en keren in De Kempen regio bleven de gaten gelijk. Bij het opdraaien van de eerste kasseiensector ontstond er de eerste echte kopgroep van de dag. 11 renners vanuit de verschillende grote ploegen zoals Metec-Solarwatt, Parkhotel Valkenburg en VolkerWessels. De kopgroep trok aardig door maar kreeg nooit meer dan 30 seconde van het peloton.

De kopgroep werd uiteindelijk teruggepakt en in het tweede deel van de wedstrijd begon het meer te regenen. Drie renners pakte hun kans en gingen er vandoor. Al snel kregen Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg), Hidde van Veenendaal (Metec-Solarwatt) en Brent Clé (Team Deschacht-Hens Maes) een halve minuut voorsprong. Op de finalerondes in Veldhoven probeerde het peloton de kopgroep terug te pakken. In de laatste kilometers kregen ze de koplopers in het zicht, maar ze kwamen te laat. De drie renners vooraan mochten sprinten voor de overwinning, en na 183km wedstrijd was Rasenberg de sterkste. Achter hem finishte Clé als tweede en Van Veenendaal als derde.

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen