Marianne Vos pakt etappe en geel in de Tour

25 juli 2022

De tweede etappe in de Tour de France Femmes is een prooi geworden voor Marianne Vos. In de rit van Meaux naar Provins over 136 kilometer werd de finale beslist door een kopgroep van 4 vrouwen waar om de winst gesprint werd. Met de etappe overwinning neemt Vos ook direct de gele leiderstrui over van haar landgenote Lorena Wiebes.

Een mooie prestatie was er ook weer voor Maike van der Duin. In de openingsetappe op zondag pakt de 20jarige uit Assen al de witte trui voor beste jongere. Vandaag was ze mee in de ontsnapping en kwam op een vijfde plaats over de finish met een achterstand van 12 seconden. Daarmee zit de witte trui nog wat steviger om  haar schouders. Van der Duin heeft nu een voorsprong van 17 seconden op de Belgische Julie de Wilde. Door haar aanvalslust pakte van der Duin ook nog de prijs van de strijdlustigste renster mee. Femke van Markus blijft nog een dagje in de bolletjestrui als beste klimster. Door haar etappewinst vandaag gaat Marianne Vos ook aan de leiding voor de groene trui als best sprintster in deze Tour.

Marianne Vos kon direct na de finish dan ook zeker met een super gevoel terugkijken:

“We moesten alert zijn met smalle wegen en de wind. Niet verwacht dat de ontsnapping stand zou houden tot de finish. Erg blij met deze overwinning en moet hiervoor zeker mijn teamgenoten bedanken. Harde finale, iedereen had de vermoeidheid in de benen. Mijn sprint was genoeg. Mijn doel was om in deze Tour een etappe te winnen. Dat ik er nu ook de gele trui bij aan mag trekken is zeer bijzonder. De vorm is er, maar de zere benen ook…”

Dinsdag rijdt het vrouwenpeloton verder in Noord-Frankrijk. De etappe start dan in de champagne stad Reims om na ruim 133 kilometer te finishen in Epernay. Onderweg komen we 3 beklimmingen tegen van 4e categorie en in de finale nog de Côte de Mutigny van 3e categorie.

Uitslag 2e etappe:

  1. Marianne Vos (NED)
  2. S. Persico (ITA) z.t.
  3. K. Niewiadoma (POL) z.t.
  4. E. Longo Borghini (ITA) 02sec.
  5. Maike van der Duin (NED) 12sec.
    29. Annemiek van Vleuten (NED) op 34sec.