Lotte Kopecky wint eerste etappe Tour de France Femmes 2023

23 juli 2023

De Belgische wielrenster Lotte Kopecky heeft de eerste etappe van de Tour de France Femmes 2023 op haar naam geschreven. Na een enerverende rit van 123 kilometer van en naar Clermont-Ferrand, mag de Belgische kampioene van het team SD Worx nu ook de felbegeerde gele trui aantrekken. Het beslissende moment voor Kopecky was tijdens de beklimming van de Côte de Durtol, waarna ze in de afdaling alleen maar verder uitliep. Lorena Wiebes sprintte naar de tweede plaats, gevolgd door Charlotte Kool op de derde plek.

De koers begon rustig, waarbij het even wachten was op serieuze aanvalspogingen. Hoewel er wel enkele pogingen waren, slaagde niemand er echt in om weg te komen, totdat Typhaine Laurance van het team Lifeplus-Wahoo een aanval deed. De Française reed lange tijd voor het peloton uit, maar werd uiteindelijk weer ingehaald. Ook was er al vroeg in de etappe een opgave; de Spaanse renster Mireia Benito van AG Insurance-Soudal Quick-Step kwam ten val en moest de koers verlaten.

Naarmate de renners de Côte de Durtol naderden, steeg de nervositeit in het peloton. Op 45 kilometer van het einde probeerde Marta Lach een aanval. De Poolse renster pakte direct een voorsprong van meer dan een halve minuut, maar slaagde er niet in om medevluchters te vinden en reed solo vooruit. De nervositeit nam echter toe naarmate de heuvelzone dichterbij kwam, en Lach werd snel weer ingelopen.

De toegenomen nervositeit leidde tot een aantal valpartijen. Onder andere Maaike Coljé kwam ten val op 28 kilometer van de finish, vlak voor de tussensprint van de dag die werd gewonnen door Lizzie Deignan. Richting de Côte de Durtol namen vooral de teams SD Worx en Lidl-Trek de kopposities in het peloton in. Ook Movistar, Jumbo-Visma en Team DSM-Firmenich meldden zich aan de voorkant van het peloton.

Bij de beklimming van de Côte de Durtol, een klim van 1,7 kilometer met een stijgingspercentage van 7,2% en stroken van 9%, werden Demi Vollering en Lorena Wiebes uitstekend afgezet door het team SD Worx. Marlen Reusser zette een strak tempo en zorgde ervoor dat het peloton flink werd uitgedund. Vlak onder de top van de klim demarreerde Lotte Kopecky uit een groep van twintig rensters. Ze zette een snelle aanval in en kwam solo over de top, waarmee ze de eerste bergtrui veroverde.

Met een kleine voorsprong op een groep met klassementsrensters begon Kopecky aan de afdaling, terwijl daarachter nog een groepje volgde met onder andere Wiebes en Marianne Vos. Kopecky vergrootte haar voorsprong in de afdaling, mede doordat haar ploeggenote Vollering het achtervolgende groepje goed onder controle hield. Hierdoor konden zij niet echt terrein winnen.

Met een voorsprong van 45 seconden begon de Belgische kampioene aan de laatste drie kilometer, en ze kon al gaan denken aan de etappe-overwinning en de eerste gele trui van deze Tour de France Femmes. In de achtergrond kwamen beide groepen weer samen, en daarop won Wiebes de sprint voor de tweede plaats, waarmee SD Worx een indrukwekkende een-twee behaalde. Achter hen eindigden Charlotte Kool op de derde plek en Marianne Vos op de vierde plek.