Jubileumeditie Omloop der Kempen wordt verreden in mei 2024

14 november 2023

Op 25 & 26 mei 2024 wordt de 75e editie van de Omloop der Kempen verreden. Met dit jubileum wordt de Omloop der Kempen de oudste wielerklassieker van Nederland. Als ‘cadeautje’ voor het publiek, promoveert de mannenklassieker in het jubileumjaar ook naar het internationale UCI 1.2 niveau. Zaterdag 25 en zondag 26 mei is Veldhoven de startlocatie van de UCI Mannen- en Vrouwenklassieker, verschillende jeugdcategorieën en een toertocht. Dat is dan ook direct garantie voor een weekend vol topsport, breedtesport en plezier.

75 jaar Omloop der Kempen
De eerste editie van de Omloop der Kempen werd in 1948 georganiseerd. In 74 jaar heeft de wedstrijd een lange erelijst gekregen met daarop de meest aansprekende namen. Onder andere Jean-Paul van Poppel, Niki Terpstra, Lars Boom, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Leontien van Moorsel wonnen in de afgelopen jaren. Sinds 1954 is de Omloop der Kempen niet meer weg te denken uit Veldhoven. Het jubileumjaar wordt door de organisatie afgetrapt met een sponsorevent. Door het jaar heen zal de Omloop der Kempen de momenten aanpakken om hun unieke wielerjubileum te vieren.

“De organisatie van de Omloop der Kempen staat sinds jaren op een prima fundament met vele vrijwilligers wat al 74 geweldige edities heeft opgeleverd” vertelt voorzitter Frank van der Meijden. “Hiermee is de oudste klassieker van ons land een absolute zekerheid binnen de wielersport. De ambities van de Omloop der Kempen blijven zich richten op vernieuwing voor topsport en breedtesport waarbij ook de huidige UCI-ranking naar boven wordt bijgesteld. De Omloop der Kempen zal dat uiteraard hand-in-hand gaan organiseren met de regio en de KNWU.”

Promotie naar internationaal niveau
Met het jubileumjaar maakt de mannenklassieker van de Omloop der Kempen ook de stap naar het internationale UCI 1.2 niveau. In 2022 maakte de organisatie deze stap al met het 25e jubileum van de vrouwenklassieker. Promotie naar het UCI-niveau maakt het voor de organisatie mogelijk om meer buitenlandse ploegen te laten starten. Bij de vrouwenwedstrijd pakte dit al goed uit met afgelopen jaar wielerteams uit 10 verschillende landen.

“Met ons jubileum in het vooruitzicht vonden we dat naast de Omloop der Kempen voor vrouwen, ook onze mannenkoers weer naar een internationaal niveau moest” verteld koersdirecteur John van den Akker. “Door de stap naar het UCI 1.2 niveau, kunnen onze Nederlandse wielertalenten zich meten met hun internationale concurrenten. We verwachten daarom bij de 75e editie weer teams uit heel Europa en zelfs daarbuiten te kunnen verwelkomen in Veldhoven en de Kempen.”

Zet het weekend van 25 & 26 mei alvast in uw agenda om in Veldhoven en de gehele Kempen de wielersport te beleven. Meer informatie op: www.omloopderkempen.nl

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen