Gravel gekte in Veneto: Hoe Matej Mohorič de Wereldtitel Gravel binnensleepte

9 oktober 2023

In het charmante Veneto in Italië, was het een weekend lang alle remmen los op de gravelwegen. De UCI Gravel World Championships 2023 vonden plaats op 7 en 8 oktober, met de mannen die op de 8e de strijd met elkaar aangingen tegen een schilderachtige achtergrond van glooiende Italiaanse heuvels. En wat een strijd was het!

Onze man van de wedstrijd, de Sloveen Matej Mohorič, liet zien dat hij een goede dag had. Hoewel een late valpartij bijna roet in het eten gooide, herpakte hij zich op tijd en sprintte hij als eerste over de finishlijn, waarmee hij die begeerde regenboogtrui binnenhaalde. Mohorič hield de Belg Florian Vermeersch achter zich, die ondanks een sterke inhaalactie de Sloveen niet meer kon inhalen. De laatste podiumplaats ging naar de Brit Conner Swift.

Het circuit in Pieve di Soligo was als een speeltuin voor de gravelracers: snelle afdalingen, technische stukken en, uiteraard, heel veel gravel. Het was een wedstrijd waarin zowel de benen, de techniek en het materiaal tot het uiterste werden getest. De elite-mannen legde een parcours af van 169 kilometer met bijna 2000 hoogtemeters. De laatste klim van de wedstrijd lag op 5 kilometer van de aankomst.

Voorin de wedstrijd zagen we ook een oude bekende meefietsen. Ex-wereldkampioen op de weg, Alejandro Valverde, werd op 43 jarige leeftijd 4e op het WK gravel. Andere bekende namen in de top-1o zijn: Wout van Aert (8e), Quinten Hermans (6e) en Alessandro De Marchi (9e).

Gravelracen is duidelijk bezig met een opmars en dit wereldkampioenschap bewees dat het een blijvertje is in de wielerwereld. Met een mix van snelheid, techniek en uithoudingsvermogen was het een spektakelstuk dat smaakt naar meer.

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen