Giro d'Italia 2023 “Recap” #7

28 mei 2023

Etappe negentien tot en met eenentwintig van de Giro d’Italia zijn achter de rug. Na 3 spectaculaire ritten om de roze trui, blikken we terug op deze etappes. We gaan proberen het kort te houden…

Etappe 19:
Santiago Buitrago van Bahrain Victorious heeft de negentiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. Hij bleek de sterkste renner te zijn op de slotklim naar Tre Cime di Lavaredo. Zijn medevluchter Derek Gee moest genoegen nemen met de tweede plaats, zijn vierde keer als runner-up in deze Giro. De topfavorieten hadden opnieuw een felbevochten dag. Primoz Roglic slaagde erin om met een krachtsinspanning drie seconden te pakken op Geraint Thomas, terwijl João Almeida terrein verloor.

De negentiende etappe, die als koninginnenrit voor de laatste vrijdag was bewaard, omvatte verschillende uitdagende beklimmingen, waaronder Passo Campolongo, Passo Valparola, Passo Giau en Passo Tre Croci, voordat ze uitmondden in de iconische klim naar Tre Cime di Lavaredo. De renners bereikten hoogtes boven de 2000 meter, wat een extra dimensie gaf aan deze slopende bergetappe.

Vijftien renners vormden de kopgroep, die een aanzienlijke voorsprong op het peloton kreeg. Ben Healy deed meerdere aanvallen, maar de favorieten bleven samen tot aan de slotklim. Buitrago overbrugde het gat naar Gee en versnelde vervolgens, waarmee hij de etappezege claimde. Roglic plaatste een late demarrage, waarmee hij Thomas achter zich liet en enkele seconden won, waarmee hij zijn leidende positie in het algemeen klassement verstevigde.

Etappe 20:
Op de voorlaatste dag van de Giro d’Italia zorgde Primoz Roglic voor een grote sensatie. Ondanks een moment waarop zijn ketting eraf liep, won de Sloveen van Jumbo-Visma de klimtijdrit naar Monte Lussari en veroverde daarmee het roze tricot ten koste van Geraint Thomas. De Brit verloor veertig seconden in de tijdrit, veertien seconden te veel om de eindoverwinning veilig te stellen.

De klimtijdrit was een zware uitdaging voor de renners. Na een vlakke aanloop vanuit Tarvisio begon het wegdek steil te stijgen. De Monte Lussari had een lengte van 7,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 12,1%. De klim was nog steiler in de laatste kilometers, waar het stijgingspercentage zelden onder de 13% of 14% daalde, met uitschieters naar 22%.

De tijdrit bestond uit drie heats. In de eerste heat startten voornamelijk sprinters en zwaardere renners, dus werden er geen scherpe tijden verwacht. In de tweede heat kwam Thomas Gloag in de buurt van de snelste tijd, maar leek hij niet tot het uiterste te gaan. Tijdens de derde heat wisselden verschillende renners elkaar af aan de top, maar het was Roglic die uiteindelijk de beste tijd neerzette.

Bij het eerste tussenpunt was Roglic al de snelste, met een voorsprong van vier seconden op Almeida en twee seconden op Thomas. Ondanks een incident met zijn ketting wist Roglic zijn voorsprong te behouden en finishte hij als eerste. Thomas verloor veertig seconden op Roglic, waardoor de roze trui overging naar de Sloveense renner op de voorlaatste dag van de Giro.

 

Etappe 21:
Mark Cavendish heeft de laatste etappe van de Giro d’Italia gewonnen in een massasprint, met Alex Kirsch op de tweede plaats en Filippo Fiorelli op de derde plaats. De algemene overwinning van Primoz Roglic kwam niet in gevaar.

De laatste etappe van 135 kilometer startte en eindigde in Rome en passeerde bekende bezienswaardigheden zoals het Colosseum en Villa Borghese. In de vroege fase gebeurde er niet veel, maar met ongeveer zeventig kilometer te gaan, initieerde Maxime Bouet een aanval die werd bijgestaan door Cesare Benedetti en Toms Skujins. Hun ontsnapping werd echter ingehaald met veertien kilometer over.

In de massasprint overtrof Cavendish, met hulp van Luis León Sánchez en Geraint Thomas, Fernando Gaviria en won overtuigend. Achter hen vond er een valpartij plaats waarbij Pascal Ackermann betrokken was.

Einduitslag algemeen klassement Giro d’Italia:

 1. Primoz Roglic
 2. Geraint Thomas ‘0.14’
 3. Jao Almeida ‘1.15’
 4. Damiano Caruso ‘4.40’
 5. Thibaut Pinot ‘5.43’

Einduitslag puntenklassement Giro d’Italia:

 1. Jonathan Milan 217pt
 2. Derek Gee 164pt
 3. Michael Matthews 101pt

Einduitslag bergklassement Giro d’Italia:

 1. Thibaut Pinot 237pt
 2. Derek Gee 200pt
 3. Ben Healy 164pt

Einduitslag jongerenklassement Giro d’Italia:

 1. Jao Almeida
 2. Thymen Arensman ‘4.50’
 3. Andreas Leknessund ‘6.16’
Foto: RCS Mediagroup I Fabio Ferrari

 

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen