Giro d'Italia 2023 “Recap” #6

25 mei 2023

Etappe zestien tot en met achttien van de Giro d’Italia zijn achter de rug. Na 3 spectaculaire ritten om de roze trui, blikken we terug op deze etappes. We gaan proberen het kort te houden…

Etappe 16:
De zestiende etappe van de Giro d’Italia was een bergachtige race met meer dan 5.000 meter aan beklimmingen. Joao Almeida kwam als winnaar uit de strijd op de Monte Bondone, na een hevige strijd met Geraint Thomas. Thomas nam echter het roze tricot over van Bruno Armirail. Primož Roglič verloor een halve minuut ten opzichte van zijn belangrijkste concurrenten voor de algehele overwinning.

De etappe begon met zonnig weer en al snel vormde zich een sterke kopgroep van 26 renners. De groep bestond onder andere uit renners zoals Ben Healy, Aurélien Paret-Peintre en Jack Haig. Het peloton gaf hen weinig ruimte, met teams zoals Groupama-FDJ en Jumbo-Visma die de achtervolging leidden. Door de beklimmingen viel de kopgroep uit elkaar en uiteindelijk bleven er 12 renners over aan de voorkant. In het peloton zorgde een sterke prestatie van Michel Hessmann van Jumbo-Visma voor een selectie onder de favorieten. Almeida deed verschillende aanvallen en Thomas en Roglič konden hem volgen. Almeida won de etappe in een sprintduel met Thomas en behaalde daarmee zijn eerste overwinning in een grote ronde.

Etappe 16:
De zeventiende etappe was een vlakke etappe van 197 kilometer. Alberto Dainese van Team DSM won de etappe in een sprintduel in Caorle. Geraint Thomas behield het roze tricot. Vier renners vormden een vroege kopgroep, waaronder Senne Leysen. De teams van de sprinters controleerden de wedstrijd en de kopgroep werd in de laatste kilometers ingelopen. Dainese kwam als snelste sprinter naar voren en versloeg Jonathan Milan en Michael Matthews.

Etappe 18:
Filippo Zana kwam als winnaar uit de bus in de 18e etappe van de Giro d’Italia, na een hevige strijd op de beklimming van Palafavera in Val di Zoldo. De etappe bleek een ware test van uithoudingsvermogen te zijn, aangezien de renners te maken kregen met vijf gecategoriseerde beklimmingen. Vooral de laatste 50 kilometer waren bijzonder zwaar, met een beklimming van de eerste categorie en twee beklimmingen van de tweede categorie. Met de loodzware etappes van vrijdag en zaterdag in het vooruitzicht, werd verwacht dat de vluchters hun kans zouden grijpen voor een etappeoverwinning.

Ben Healy probeerde een vroege aanval, maar kon zijn inspanning niet volhouden en moest zich gewonnen geven aan het veeleisende terrein. Ondertussen slaagde een groep vastberaden aanvallers, waaronder Pinot, Aurélien Paret-Peintre, Derek Gee, Marco Frigo, Vadim Pronskiy, Warren Barguil en Filippo Zana, erin om een kopgroep te vormen op de Passo della Crossetta. Hun voorsprong groeide terwijl ze de zware beklimming van Forcella Cibiana aanpakten, waarbij Pinot de leiding nam in het bergklassement.

In het peloton kreeg Primoz Roglic enkele moeilijkheden op de Passo della Crossetta en zakte kort naar achteren. INEOS Grenadiers rook een kans en verhoogde het tempo, waardoor Roglic extra energie moest gebruiken om zijn positie te heroveren.

Laurens De Plus leidde de achtervolging en op de Forcella Cibiana lanceerde hij een krachtige versnelling die de voorsprong van de kopgroep verkleinde. Toen de race de laatste 11 kilometer inging, lanceerde Pinot een aanval op de steile beklimming van de Coi. Alleen Filippo Zana kon zijn tempo bijhouden, terwijl de rest van de kopgroep het moeilijk kreeg.

Ondertussen versnelden Sepp Kuss en Roglic van Jumbo-Visma in het uitgedunde peloton, waardoor favorieten zoals João Almeida moeite hadden om bij te blijven. Ondanks een moedige poging van Almeida om met behulp van zijn ploeggenoot Jay Vine de kloof te dichten, slaagde hij er niet in om aansluiting te vinden bij de leidende groep. Uiteindelijk wist Zana Pinot te slim af te zijn in de sprint en claimde zo een welverdiende overwinning.

Helaas verloor Almeida in de laatste kilometers nog meer tijd en moest hij meer dan 20 seconden toegeven. Hierdoor wist Roglic zijn positie ten opzichte van Almeida te heroveren in het algemeen klassement, waardoor de hiërarchie onder de favorieten in de koers werd herschikt.

Algemeen klassement na etappe 18:

  1. Geraint Thomas
  2. Primoz Roglic ‘0.29’
  3. Jao Almeida ‘0.39’
Foto: RCS Mediagroup I Marco Alpozzi

Gerelateerde artikelen

Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Wielrennen
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Tour de France
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Tour de France