Giro d'Italia 2023 “Recap” #5

21 mei 2023

Etappe dertien tot en met vijftien van de Giro d’Italia zijn achter de rug. Na 3 spectaculaire ritten om de roze trui, blikken we terug op deze etappes. We gaan proberen het kort te houden…

Etappe 13:
Etappe 13 van de Giro d’Italia werd gewonnen door Einer Rubio van Movistar. De etappe, die vanwege slecht weer was verkort tot 74,6 kilometer, zorgde voor een herschikking van het algemeen klassement. De eerste ontsnappingspogingen werden tenietgedaan door INEOS Grenadiers, maar uiteindelijk vormden Thibaut Pinot, Bruno Amirail, Derek Gee, Matthew Riccitello, Einer Rubio, Jefferson Alexander Cepeda en Valentin Paret-Peintre een succesvolle kopgroep. Pinot was de sterkste klimmer in de groep en verdiende waardevolle bergpunten. In de laatste kilometers ontstond er een strijd tussen Pinot, Cepeda en Rubio, waarbij Rubio als winnaar uit de sprint kwam. De favorieten in het peloton vielen elkaar niet aan en Geraint Thomas behield de algemene leiding.

Etappe 14:
Nico Denz van BORA-hansgrohe behaalde zijn tweede opeenvolgende etappeoverwinning in etappe 14 van de Giro d’Italia. De etappe werd gekenmerkt door een lange kopgroep van 29 renners, waaronder Pieter Serry, Otto Vergaerde, Bauke Mollema, Fernando Gaviria, Derek Gee, Simon Clarke, Alberto Bettiol, Nico Denz en Davide Bais. Het peloton, geleid door INEOS Grenadiers, liet de kopgroep een aanzienlijke voorsprong opbouwen. Bruno Armirail, die bijna 19 minuten achterstand had op de leider, veroverde tijdens de etappe het roze tricot. In de laatste kilometers bleek Denz de snelste sprinter in de kopgroep en verzekerde hij zich van nog een overwinning.

Etappe 15:
Brandon McNulty van UAE Emirates kwam als winnaar uit de bus in etappe 15 van de Giro d’Italia. De etappe, met een route van 195 kilometer en een finish in Bergamo, zag een grote kopgroep ontstaan. Ben Healy en Simone Velasco initieerden de ontsnapping, die uiteindelijk 17 renners omvatte, waaronder Bauke Mollema, Brandon McNulty, Laurens Huys, Einer Rubio en verschillende sprinters. Groupama-FDJ verdedigde het roze tricot en liet de kopgroep een aanzienlijk voordeel opbouwen. De etappe bevatte verschillende uitdagende beklimmingen en Healy veroverde de bergpunten op de eerste klim. Uiteindelijk bleek McNulty de sterkste renner in de kopgroep en kwam als eerste over de finish, voor Ben Healy en Marco Frigo. De favorieten in het peloton maakten geen grote moves en kozen ervoor om energie te besparen voor de uitdagende laatste week van de race.

Algemeen klassement na etappe 15:

  1. Bruno Armirail
  2. Geraint Thomas ‘1.08’
  3. Primoz Roglic ‘1.10’
Foto: RCS Mediagroup I Marco Alpozzi

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen