Giro d'Italia 2023 “Recap” #4

18 mei 2023

Etappe tien tot en met twaalf van de Giro d’Italia zijn achter de rug. Na 3 spectaculaire ritten om de roze trui, blikken we terug op deze etappes. We gaan proberen het kort te houden…

Etappe 10:
Magnus Cort van EF Education-EasyPost heeft de tiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Deense renner kwam als winnaar uit de bus in een slopende regenachtige race en finishte voor Derek Gee en Alessandro De Marchi in een sprint. Geraint Thomas behield zijn leiding in het algemeen klassement nadat Remco Evenepoel voor etappe 10 is afgestapt. Hij droeg na etappe 9 de roze trui, maar voordat hij die kon aantrekken in etappe 10 testte Evenepoel positief op corona.

De etappe begon in Scandiano en eindigde in Viareggio na een uitdagend parcours met beklimmingen van de Passo delle Radici en Monteperpoli. Er vormde zich al vroeg een kopgroep met Amanuel Ghebreigzabhier, Alessandro De Marchi, Louis Vervaeke, Mattia Cattaneo en Derek Gee. De Marchi en Gee bleken echter de sterksten en bouwden hun voorsprong verder uit.

Movistar nam de controle over het peloton om hun sprinter Fernando Gaviria te beschermen. Ondertussen lanceerde Bahrain Victorious een aanval tijdens de afdaling, maar hun inspanningen waren tevergeefs. In de laatste kilometers bleven Cort, De Marchi en Gee voorop, waarbij Cort de sterkste was in de sprint. Dit markeerde Cort’s eerste overwinning in de Giro d’Italia en zijn negende etappezege in een grote ronde.

Etappe 11:
De langste etappe van de Giro d’Italia werd gewonnen door Pascal Ackermann van UAE Emirates in een massasprint. De 219 kilometer lange route van Camaiore naar Tortona zag Ackermann nipt Jonathan Milan verslaan voor de overwinning, met Mark Cavendish op de derde plaats. Het belangrijkste nieuws van de dag was het uitvallen van Tao Geoghegan Hart na een valpartij ongeveer 70 kilometer voor de finish.

De etappe begon met acht renners die zich terugtrokken uit de race, waaronder vier van Soudal Quick-Step die positief testten op COVID-19. De kopgroep vormde zich al vroeg, bestaande uit Laurenz Rex, Filippo Magli, Diego Pablo Sevilla, Thomas Champion, Veljko Stojnic en Alexander Konychev. De sprinterteams lieten hen een kleine voorsprong behouden, maar hielden hen binnen bereik.

Het verschil tussen de kopgroep en het peloton schommelde rond de drie minuten, waarbij Trek-Segafredo, Bahrain Victorious en Astana Qazaqstan het tempo bepaalden. De koplopers verzamelden punten op de beklimmingen, terwijl Kaden Groves worstelde en uiteindelijk vanwege ziekte uitviel.

De koers nam een dramatische wending toen verschillende favorieten, waaronder Geraint Thomas en Primoz Roglic, ten val kwamen in een natte afdaling. Tao Geoghegan Hart kon vanwege verwondingen als gevolg van de val niet verder en Pavel Sivakov leed ook aanzienlijke tijdverlies. Op de laatste klim versnelde Jayco AlUla om het peloton uit te dunnen. Na het bekijken van de finish foto bleek Ackermann gewonnen te hebben voor Milan en Cavendish.

Etappe 12:
Etappe 12 van de Giro d’Italia werd gekenmerkt door een spannende strijd onder de renners. De etappe voerde het peloton van Bra naar Rivoli, met diverse beklimmingen in het eerste uur. De grootste uitdaging kwam in de vorm van de Colle Braida, een beklimming van 9,8 kilometer met een stijgingspercentage van 7,1%. Na de klim volgde een afdaling van 15 kilometer, gevolgd door een vlakke finale van 12 kilometer naar de finishlijn.

De etappe begon met een hoog tempo, resulterend in een kopgroep van 25 renners, waaronder Ilan Van Wilder, Laurens Huys, Sepp Kuss, Michael Matthews en Bauke Mollema. Bauke Mollema van Trek-Segafredo kon rekenen op sterke ondersteuning van zijn ploeggenoten. Stefano Oldani, Davide Gabburo, Jonathan Milan, Luca Covili en Lorenzo Fortunato probeerden de kloof te overbruggen, maar alleen Covili en Fortunato slaagden daarin, waardoor het totale aantal koplopers op 29 kwam.

Naarmate de wedstrijd vorderde, vergrootte de kopgroep geleidelijk hun voorsprong op het peloton, tot een gat van drie minuten. Nico Denz, Toms Skujiņš, Sebastian Berwick en Alessandro Tonelli braken weg uit de kopgroep op een vlak stuk en bouwden snel een aanzienlijke voorsprong op. Achter hen werden pogingen ondernomen om hen bij te halen, maar het gat bleef aanzienlijk.

Op de beklimming van de Colle Braida zette Skujiņš een stevig tempo, waardoor Tonelli af moest haken bij de leidende trio. Denz en Berwick werkten samen en bereikten als sterkste renners de top van de beklimming. In de laatste kilometers lanceerde Denz een beslissende aanval, waardoor er een gat ontstond tussen hem en Berwick. Hoewel Berwick probeerde het gat te dichten, bleek Denz de snelste sprinter te zijn en pakte de overwinning.

Het peloton, aangevoerd door INEOS Grenadiers, slaagde er niet in om de kopgroep bij te halen en finishte met een aanzienlijke achterstand. Denz vierde zijn welverdiende overwinning en toonde zijn indrukwekkende sprintvaardigheden in de laatste meters.

Algemeen klassement na etappe 12:

  1. Geraint Thomas
  2. Primoz Roglic ‘0.02’
  3. Jao Almeida ‘0.22’
Foto: RCS Mediagroup I Marco Alpozzi

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen