Giro d'Italia 2023 “Recap” #3

14 mei 2023

Etappe zeven tot en met negen van de Giro d’Italia zijn achter de rug. Na 3 spectaculaire ritten om de roze trui, blikken we terug op deze etappes. We gaan proberen het kort te houden…

Etappe 7:
Etappe 7 van de Giro d’Italia werd gewonnen door Davide Bais van EOLO-Kometa. Bais vormde samen met Simone Petilli en Karel Vacek een vroege kopgroep en slaagde erin om voorop te blijven op de uitdagende laatste beklimming, de Gran Sasso d’Italia. De favorieten in het algemeen klassement maakten geen significante bewegingen, waardoor Andreas Leknessund de leiderstrui behield.

De etappe werd hoog aangeschreven vanwege de eerste echte berguitdaging. De renners legden in totaal 218 kilometer af, met de focus op de veeleisende beklimming van de Gran Sasso d’Italia. De kopgroep bestond uit Davide Bais, Simone Petilli, Karel Vacek en Henok Mulubrhan. Ze bouwden snel een aanzienlijke voorsprong op het peloton op, dat werd geleid door Team DSM om Leknessund’s roze trui te verdedigen.

Op de eerste gecategoriseerde beklimming, Roccaraso, kon Mulubrhan het tempo van de koplopers niet bijhouden en werd uiteindelijk door het peloton ingehaald. Het gat tussen de kopgroep en het peloton bereikte ongeveer twaalf minuten. De teams in het peloton toonden niet veel urgentie om de leiders achterna te gaan, en het werd duidelijk dat de etappeoverwinning waarschijnlijk zou worden beslist tussen de renners in de kopgroep.

In de laatste kilometers streden Petilli, Bais en Vacek om de overwinning. Petilli deed de eerste aanval, maar werd nauw gevolgd door Bais en Vacek. Bais sprintte uiteindelijk naar zijn eerste overwinning in zijn carrière, met Vacek op de tweede plaats en Petilli op de derde plaats.

In het peloton bleven de favorieten in het algemeen klassement rustig tot de laatste paar honderd meter, toen ze meededen aan een kleine sprint. Remco Evenepoel won de sprint en pakte een kleine tijdsvoorsprong op Primoz Roglic, maar er waren geen significante veranderingen in het algemeen klassement.

Etappe 8:
In etappe 8 claimde Ben Healy van EF Education-EasyPost de overwinning. Healy maakte deel uit van de vroege kopgroep en lanceerde een solo-aanval met nog 50 kilometer te gaan. Hij vergrootte zijn voorsprong en stak met een comfortabele marge de finishlijn over in Fossombrone. Ondertussen streden de favorieten in de finale, en Evenepoel verloor tijd ten opzichte van Roglic, Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas.

De etappe omvatte een uitdagende laatste 55 kilometer, met onder andere twee steile beklimmingen en een langere klim. Healy’s aanval op de Muro dei Cappuccini bleek beslissend toen hij zijn medevluchters achterliet. In het peloton duwden BORA-hansgrohe en INEOS Grenadiers het tempo op de beklimmingen. Evenepoel probeerde het gat met Roglic en Leknessund te dichten, maar kon het tempo niet volhouden. Uiteindelijk wisten Roglic, Geoghegan Hart en Thomas zich in de laatste kilometers van Evenepoel te distantiëren. Evenepoel verloor tijd op zijn concurrenten, terwijl Roglic de algemene leiding behield.

Etappe 9:
Etappe 9 bestond uit een individuele tijdrit, en Evenepoel behaalde nipt de overwinning en de algemene leiding. Hij eindigde slechts één seconde voor Geraint Thomas, met Tao Geoghegan Hart op de derde plaats, twee seconden achter. Ondanks het mislopen van de etappeoverwinning veroverde Evenepoel de felbegeerde roze trui.

De regenachtige omstandigheden maakten de tijdrit uitdagend, en vroege starters zoals Daan Hoole en Michael Hepburn zetten de eerste tijden neer. Bruno Armirail zette een nieuwe toptijd neer, maar het was Stefan Küng die als snelste naar voren kwam. Ook Bauke Mollema liet een indrukwekkende tijd noteren. Uiteindelijk verzekerde Evenepoel zich met zijn sterke optreden van de algemene leiding, waarmee hij een gunstige positie innam voor de komende etappes.

Algemeen klassement na etappe 9:

  1. Remco Evenepoel
  2. Geraint Thomas ‘0.45’
  3. Primoz Roglic ‘0.47’
Foto: RCS Mediagroup I Marco Alpozzi

Gerelateerde artikelen

Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Wielrennen
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Tour de France
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Tour de France