Giro d'Italia 2023 “Recap” #2

11 mei 2023

Etappe vier tot en met zes van de Giro d’Italia zijn achter de rug. Na 3 spectaculaire ritten om de roze trui, blikken we terug op deze etappes. We gaan proberen het kort te houden…

Etappe 4:
Etappe 4 van de Giro d’Italia zag Aurélien Paret-Peintre de overwinning behalen in een sprintfinish tegen Andreas Leknessund. Paret-Peintre maakte deel uit van een vroege ontsnapping en slaagde erin zijn metgezel te snel af te zijn om de overwinning te behalen. Ondertussen nam Leknessund, die tweede werd, de algehele leiding en de roze trui over van Remco Evenepoel. De etappe omvatte verschillende uitdagende beklimmingen, waaronder de Colle Molella, en eindigde in Lago Laceno. De snelle start zag talloze pogingen tot ontsnapping, maar deze werden snel geneutraliseerd. Het peloton viel uit elkaar tijdens de afdaling van de Passo delle Crocelle, maar de belangrijkste favorieten slaagden erin zich te hergroeperen. Uiteindelijk vormde zich een groep van zeven renners, waaronder Paret-Peintre en Leknessund, een succesvolle ontsnapping. Ze bouwden een aanzienlijke voorsprong op en streden om de etappeoverwinning. Uiteindelijk toonde Paret-Peintre zich de sterkste in de sprint tegen Leknessund.

Etappe 5:
Etappe 5 van de Giro d’Italia werd gewonnen door Kaden Groves in een regenachtige en crashgevoelige race naar Salerno. De Australische renner van Alpecin-Deceuninck kwam als winnaar uit de bus in een gereduceerde sprint van een groep. Het peloton kreeg te maken met meerdere crashes in de finale, waaronder incidenten met Remco Evenepoel en Primož Roglič, maar beiden slaagden erin om zonder tijdverlies door te gaan. Andreas Leknessund behield zijn leiding in het algemeen klassement en behield de roze trui. De etappe begon met vier vroege vluchters, waaronder Thibaut Pinot, die later samen met twee anderen ten val kwam. Pinot behield zijn voorsprong en verzamelde bergpunten voordat hij terugviel naar het peloton. Het peloton hield de voorsprong van de vluchters onder controle en de sprintploegen controleerden het tempo. De valpartij van Evenepoel veroorzaakt door een loslopende hond zorgde voor een tijdelijke onderbreking, maar hij voegde zich weer bij het peloton na een controle. De etappe eindigde met een gereduceerde sprint, gewonnen door Groves.

Etappe 6:
Etappe 6 van de Giro d’Italia vond plaats tussen Potenza en Messina. De 217 kilometer lange route had golvend terrein, maar het was een dag voor de sprinters. Na een reeks aanvallen in het begin van de race slaagde een ontsnapping van vijf renners erin om een voorsprong te nemen op het peloton. De vluchters waren Dries De Bondt, Conor Dunne, Alex Kirsch, Simon Pellaud en Umberto Marengo. Ze werkten goed samen, maar werden uiteindelijk ingehaald door het peloton, waardoor de weg vrij werd gemaakt voor een massasprint. In de laatste kilometers organiseerden de sprintploegen zich aan de kop, met UAE Team Emirates en Deceuninck-Quick-Step aan de leiding. De sprint werd fel betwist, maar het was Mads Pedersen van. Trek-Segafredo die als winnaar uit de bus kwam. Het algemeen klassement bleef onveranderd, met Leknessund die de roze trui behield.

Algemeen klassement na etappe 6:

  1. Andreas Leknessund
  2. Remco Evenepoel ‘0.28’
  3. Aurélien Paret-Peintre ‘0.30’
Foto: RCS Mediagroup I Massimo Paolone

Gerelateerde artikelen

Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Charlotte Kool toont vorm voor Tour de France Femmes
19 juli 2024
Wielrennen
Van den Broek en Teunissen meest opvallende Nederlanders in eerste deel Tour de France
3 juli 2024
Tour de France
Nederlanders in de Tour de France
28 juni 2024
Tour de France