Giro d'Italia 2023 “Recap” #1

8 mei 2023

De eerste drie etappes van de Giro d’Italia zijn achter de rug. Na 3 spectaculaire ritten om de roze trui, blikken we terug op deze etappes. We gaan proberen het kort te houden…

Etappe 1:
Remco Evenepoel domineerde de openingstijdrit van de Giro d’Italia en won met een aanzienlijke voorsprong op zijn rivalen Filippo Ganna en João Almeida. Primoz Roglic eindigde als zesde en verloor 43 seconden. Evenepoel veroverde de eerste roze trui als leider in het algemeen klassement. De individuele tijdrit over 19,6 kilometer begon in Fossacesia Marina en eindigde in Ortona. Het parcours was grotendeels vlak met een korte klim naar het einde toe. Evenepoel leverde een uitstekende prestatie, met de snelste tijden bij beide tussenpunten en een ruime voorsprong op zijn concurrenten aan de finish.

Etappe 2:
Jonathan Milan won de eerste massasprint van de Giro d’Italia en kwam als eerste over de finish in San Salvo na 202 kilometer. David Dekker eindigde als tweede, terwijl Remco Evenepoel de roze trui behield als leider in het algemeen klassement. De etappe begon met een ontsnapping van vijf renners, die uiteindelijk werd ingelopen door het peloton. In de laatste kilometer overtrof Milan zijn concurrenten en behaalde de etappezege. Enkele renners, waaronder Mark Cavendish, waren betrokken bij een valpartij in de buurt van de finish, wat zorgde voor een breuk in het peloton.

Etappe 3:
Michael Matthews kwam als winnaar uit de bus in een sprint bergop in Melfi en behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen. Mads Pedersen en Kaden Groves eindigden respectievelijk als tweede en derde. Remco Evenepoel behield de roze trui als leider in het algemeen klassement. De etappe besloeg 213 kilometer, met een uitdagend slotgedeelte met beklimmingen en een vlakke finish. Twee renners, Alexander Konychev en Veljko Stojnić, vormden een vroege ontsnapping maar werden ingehaald door het jagende peloton. Het team van Matthews, Jayco AlUla, controleerde de koers en zorgde voor de overwinning. Evenepoel veroverde ook waardevolle punten in een tussensprint, waarmee hij zijn leidende positie in het algemeen klassement verstevigde.

Algemeen klassement na etappe 3:

  1. Remco Evenepoel
  2. Jao Almeida ‘0.32’
  3. Primoz Roglic ‘0.44’
Foto: RCS Mediagroup I Massimo Paolone

Gerelateerde artikelen

SIMAC Omloop der Kempen 2022

15 mei 2022
Mannen

ZLM Omloop der Kempen Ladies 2022

14 mei 2022
Vrouwen

UCI Cyclo-Cross World Championship Fayetteville

29 januari 2022
Vrouwen