Femke Gerritse is de nieuwe bergkoningin

26 juli 2022

Na de gelijke stand van maandag is Femke Gerritse uit Rosmalen vandaag vol in de aanval gegaan voor de bollentrui in de Tour de France Femmes. In de etappe van Reims naar Épernay verzamelde ze genoeg punten om deze van haar ploeggenote over te nemen.

 Gerritse pakte in etappe 2 van de Tour de punten op Côte de Tigeaux, daarmee kwam ze gelijk te staan met haar ploeg- en naamgenoot Femke Markus. Doordat Markus na de etappe naar Provins beter in het klassement stond mocht zij de bollentrui nog een dagje behouden. Gerritse liet het daar vandaag niet bij zitten en koos voor de aanval. Op de eerste beklimming, de Côte de Trépail, kwam ze als eerste boven en pakte 2 punten. Ook op de tweede klim liet ze Elise Chabbey (Team Canyon – Sram) achter haar. Samen met Cordon-Ragot en Chabbey reed ze door naar de Côte du Mesnil-sur-Oger. Het werd daar zelfs een beetje eentonig aangezien de uitslag van de bergsprint weer hetzelfde was, Gerritse won voor Chabbey.

Op de laatste klim, de Côte de Mutigy van 3e categorie, waren 3 punten te behalen. Op deze beklimming was de energie op, maar door de 6 behaalde punten, en de 2 die ze al had voor de etappe wist Femke de bergtrui dinsdag veilig te stellen.

Ja, cool. We hoopten natuurlijk de trui binnen de ploeg te houden, maar we wisten ook wel dat het lastig werd vandaag omdat er gewoon vier klimmen waren met punten. En afgelopen dagen was er natuurlijk elke keer maar één. Maar ik voelde mij goed vandaag. Vanaf de eerste klim pakte ik al alle punten en toen voelde ik me al supersterk, maar ik had niet verwacht dat ik de eerste drie sprints bergop zou winnen. Maar bij de vierde en laatste klim was ik leeg.”

Morgen in de gravel etappe zijn er 12 punten te verdienen verdeeld over 5 beklimmingen. Gerritse zal zich weer van haar beste kant moeten laten zien om hier haar trui te gaan verdedigen. Haar naaste belagers zijn Demi Vollering (SD-Works) en Elise Chabbey met beide 3 punten.

De ouders van Femke Gerritse moedigde haar vandaag aan langs het parcours. Foto: Björn van der Schoot