De Denen doen het weer..!!

26 juli 2022

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen zien we in de Tour de France “Danisch Dynamite”. De afgelopen drie weken konden we al 4 Deense etappe overwinningen noteren, aangevuld natuurlijk met de topprestatie van de gele trui van Jonas Vingegaard. En nu gaan de vrouwen daar doodleuk mee verder door de winst van Cecilie Ludwig in de 3e etappe van de Tour de France Femmes.

De altijd vrolijke Deense kampioen Ludwig timede haar spint perfect en versloeg in finishplaats Epernay de gele trui draagster Marianna Vos in een overtuigende eindspurt. Het spel kwam overigens al wat eerder op de wagen, toen het peloton 15 kilometer voor het einde een klim van 3e categorie moest bedwingen. De Côte de Mutigny is niet lang (slechts 900 meter), maar wel stijl (12,2%). En daar trokken de sterkste vrouwen van de dag een gaatje op de rest van het peloton. De voorsprong van de in totaal 10 vluchters, met daarbij o.a. Vos, van Vleuten, Longo Borghini, Persico, Niewiadoma en de Nederlandse Vollering, liep al snel op tot een veilige 1 minuut. Voldoende ruimte dus om er een onderlinge sprint van te maken, die overtuigend gewonnen werd door Cecilie Ludwig, voor Marianne Vos (die het geel behoudt) en de Zuid-Afrikaanse Moolman.

Ludwig kon na de finish haar geluk niet op. Huilend stond ze o.a. Cédric te woord, onze verslaggever ter plaatse, en zei al snikkend zoiets van “What a victory man, what a year for Denmark..!!”.

Voor de Nederlandse wielrensters was het een wisselende dag. Tour favoriet Annemiek van Vleuten (vandaag 10e) gaf na de finish aan dat ze herstellende is van maagklachten. De eerste twee dagen in deze Tour had ze er veel last van en had ze regelmatig onderweg “een Tom Dumoulinnetje gedaan..”. In etappe 3 kwam ze er langzaam overheen, en daarmee kijkt van Vleuten toch weer met wat meer vertrouwen naar de komende dagen in deze Tour.

De meeste leiderstruien blijven in het bezit van Nederlandse wielrensters. Met Marianne Vos nog altijd in het geel, met een voorsprong van 16 seconden op de Italiaanse Silvia Persico. Ook het groen zit stevig om de schouders van Vos met 45 punten voorsprong op Lorena Wiebes. En de bolletjestrui is gewisseld van de ene naar de andere Femke. Gerritse heeft de trui voor de beste klimmer overgenomen van Markus.

Woensdag staat etappe nummer 4 op het programma. Een rit over 126 kilometer met naast vijf beklimmingen van 3e en 4e categorie, ook vier gravelstroken. Oftewel bijna 13 kilometer stof, spektakel, chaos en lekke banden. Het wordt dus weer een spannende dag…