Charlotte Kool wint ZLM Omloop der Kempen Ladies

26 mei 2023

Charlotte Kool heeft zaterdag 20 mei de 26e ZLM Omloop der Kempen Ladies gewonnen. De renster van Team DSM was de beste in de massasprint in de Dorpstraat in Veldhoven. Kool klopte de Poolse Daria Pikulik en Maike van der Duin uit Assen. 

Na haar etappe overwinning in de Vuelta Femenina een aantal weken geleden, heeft Charlotte Kool opnieuw toegeslagen. Na bijna 130 kilometer door Veldhoven en de Kempen kwam de sprintser uit Barlicum als eerste over de finish. Vorig jaar won Rachele Barbieri uit Italië, dit jaar werd ze vierde.

Met 20 graden en windkracht 4 vertrokken zo’n 170 vrouwen vanuit Veldhoven voor de ZLM Omloop der Kempen Ladies. De koers begon rustig met een compleet peloton. Toen de rensters na zo’n 20 kilometer ‘de Pielis’ opdraaiden begonnen de eerste aanvallen. Niemand raakte echter weg en het peloton ging als groep richting de tussensprint op 41 kilometer. In de rechte lijn naar de tussensprint probeerde verschillende rensters te ontsnappen. Lisa van Belle van VW Schijndel kreeg dat voor elkaar en won daarmee de tussensprint voor Charlotte Kool.

Nadat het peloton aan de kasseien begon, begon ook echt te koers. Door de harde wind schuin in de rug was het wachten op de waaiers. En die kwamen! Met nog 60 kilometer te gaan brak het peloton in vier stukken. Er ontstond een lichte chaos in de wedstrijd met verschillende teams die de groepen weer bij elkaar wilde brengen. Nadat de kasseien zone was afgelopen kregen de rensters wind tegen, waardoor de eerste week groepen samen kwamen. Met een groep van circa zestig rensters ging het peloton terug richting Veldhoven.

Toen de rust net terug was in de wedstrijd, pakte een drietal het moment. Eline Jansen en Anne Knijnenbrug (beide van VW Schijndel) gingen samen met de Poolse Nikola Bajgerova in de aanval.  Al snel kreeg het drietal een grote voorsprong die in de loop van de wedstrijd opliep tot 1,5 minuut. Bij het oprijden van de finale rondes kreeg Knijnenburg een lekke band en moest de kopgroep met twee verder. Bij het ingaang van de op één na laatste ronde begonnen de sprintersploegen met achtervolgen. Al snel liep de voorsprong terug, en met nog één ronde te gaan werden de koploopsters opgeslokt door het peloton.

De sprinttreinen werden opgezet door onder andere Team DSM, Liv Racing, Human Powered Health en Fenix Deceuninck. Charlotte Kool was veruit de snelste en won met 3 fietslengtes voorsprong. Achter haar werd Daria Pukiluk tweede en Maike van der Duin derde.

Gerelateerde artikelen

Martijn Rasenberg wint de 75e VDL Groep Omloop der Kempen
27 mei 2024
Voorbeschouwing VDL Groep Omloop der Kempen 2024
24 mei 2024
Voorbeschouwing ZLM Omloop der Kempen Ladies 2024
23 mei 2024
Martijn Rasenberg wint de 75e VDL Groep Omloop der Kempen
27 mei 2024
Wielrennen
Voorbeschouwing VDL Groep Omloop der Kempen 2024
24 mei 2024
Wielrennen
Voorbeschouwing ZLM Omloop der Kempen Ladies 2024
23 mei 2024
Wielrennen