Bennet wint etappe 2 van La Vuelta España

20 augsutus 2022

Na de ploegentijdrit gisteren in Utrecht, die werd gewonnen door Team Jumbo Visma, ging de tweede etappe van La Vuelta van Den Bosch naar Science Park Utrecht. In de massasprint was de Ierse Sam Bennet van Bora Hansgrohe de snelste. Mike Teunissen neemt de rode trui over van Robert Gesink.

Het peloton moest vandaag 175,1 kilometer vanuit Den Bosch naar Utrecht. Na een paar kilometer werd de vlucht van de dag gevormd. In deze kopgroep van 5 renners vonden we 2 Nederlanders terug. Jetse Bol en Julius van den Berg werden vergezeld door Miguel, Azparren en Guernalec. De kopgroep pakte in het begin van de wedstrijd een voorsprong van ruim 2,5 minuut totdat Alpecin-Deceuninck voor hun sprinter Tim Merlier op kop ging rijden. De voorsprong werd steeds kleiner en de kopgroep werd met 100 kilometer te gaan bijna teruggepakt. Op dat moment stopte Alpecin-Deceuninck met het jagen en kregen de koplopers langzaam weer ruimte.

Onderweg waren er na 70 kilometer wedstrijd de eerste bergpunten van de Vuelta te verdienen. Op de “Alto de Amerongen” (4e categorie) had de kopgroep nog 30 seconden op het peloton, wat genoeg was om onderling te gaan strijden voor de enige bergpunten van de dag. Van den Berg en de Franse Guernalec gingen er in de aanloop naar de Amerongse Berg vandoor. Een kilometer onder de top werden ze weer bijgehaald door de achtervolgers. Uiteindelijk was het Julius van den Berg die als eerste boven kwam, en daarmee de bergtrui veroverde!

Na de bergsprint bleef de vroege vlucht nog 10 kilometer voorruit, waarna er een einde kwam aan de ontsnapping. Na een korte periode van rust in het peloton was het de 38-jarige Luis Ángel Maté van Euskatel-Euskadi die in de aanval ging.

Daarna was het tijd voor de tussensprint op Vliegbasis Soesterberg op 16,8 kilometer van de finish. Maté werd weer ingelopen en het peloton ging zich klaarmaken voor de tussensprint en de finish. Mads Pedersen van Trek-Segafredo pakte de meeste punten op het vliegveld.

In aanloop naar de finish zagen we een valpartij van onder andere Gerben Thijssen die werd gezien als een outsider voor de sprintetappes. Sam Bennet werd naar eigen zeggen “gelanceerd” door zijn lead-out Danny van Poppel en niemand kon meer over Bennet heenkomen. Mads Pedersen werd tweede, Tim Merlier derde en Mike Teunissen vierde. Door zijn vierde plek mag Teunissen nu, na het geel in de Tour de France van 2019, de rode trui aantrekken in zijn Brabant.

Mike Teunissen in de rode trui – Foto: Cxcling