Wielerrapport #5 Team DSM: Tja...

14 december 2021

Wie het wielrennen een beetje volgt, weet dat Team Dsm niet de minstbesproken wielerploeg in het peloton is. Steeds meer renners verlaten de Nederlands-Duitse stal vroegtijdig. Sporza wijdde al een reeks artikels aan de interne strubbelingen binnen het team met getuigenissen van ex-renners. Soit, ik ga het hebben over de sportieve resultaten van Team DSM in 2021, die waren tamelijk teleurstellend…

Team DSM

Artikelen Sporza:

Onzichtbaar in het voorjaar

Veel valt er niet echt te zeggen over het voorjaar van de renners van Team DSM. Een ritzege voor Cees Bol in Parijs-Nice en een vijfde plaats in het eindklassement voor Tiesj Benoot in de ‘koers naar de zon’, zijn niet voldoende voor een ploeg met de status van DSM. In de klassiekers kwam het team van Iwan Spekenbrinck amper in het stuk voor. Met renners als Tiesj Benoot en Søren Kragh Andersen in de rangen, renners die een finale kunnen rijden in een kasseiklassieker, mag je op z’n minst verwachten dat ze een rol spelen in de wedstrijd.

Giro d’Italia: Bardet is back!

Na enkele moeilijke jaren bij ex-werkgever AG2R besloot Romain Bardet een poging te wagen om zijn carrière nieuw leven in te blazen bij Team DSM. Het hoofddoel van de Franse klimgeit: De Giro. Zonder er op een dag echt door te zitten, hield de ex-renner van AG2R vrij makkelijk stand in de top-10. Zonder er écht door te zitten, maar ook zonder echte uitschieters, was een zevende plaats in de eindklassering een logische en juiste uitslag.

In de Ronde van Romandië en de Dauphiné was dé verrassing van DSM toptalent Ilan Van Wilder. Met ereplaatsen in tijdritten in beide rittenkoersen en een tijdje rond te rijden in de witte trui in de Dauphiné was de jonge Belg een lichtpuntje. Hij bevestigde in het BK tijdrijden met een vierde plaats na Yves Lampaert, Remco Evenepoel en Victor Campenaerts.

In de Tour liep het voor geen meter voor DSM, met de nodige dosis pech en valpartijen was de formatie relatief onzichtbaar.
Het leek erop dat Team DSM een slecht seizoen te rijden dat niet echt meer te redden viel. Maar dat was buiten een Australische avontuurlijke klimmer gerekend: Michael Storer wist met zijn vele aanvalslust en avontuurlijke manier van koersen 2 ritten en het bergklassement in de wacht te slepen in de Vuelta. In diezelfde Ronde van Spanje wist ook Romain Bardet een rit te winnen. Zo werd het seizoen van DSM toch enigszins gered

Moet er iets veranderen?

Ik kan alleen maar mijn mening geven, maar volgens mij is bezinning noodzakelijk voor ‘het vroegere Sunweb’. Als je enkel in de Vuelta kan meedingen voor ritzeges en voor de rest van het seizoen relatief onzichtbaar bent, kan je niet tevreden zijn. Of er iets moet veranderen, sowieso! Zeker op sportief vlak, over het extrasportieve ga ik mij niet uitlaten.