Wielerrapport 2021 #3 Cofidis Solutions Crédits, lelijk eendje in de World Tour

28 november 2021

Het is ondertussen november. Dat wil zeggen dat de meeste wielerteams hun kern voor het komende seizoen af hebben en de meeste renners, op een paar enkelingen na, weten waar ze aan toe zijn in 2022. De voorbereidingen komen stilaan op gang. Het is dus een ideaal moment om een laatste maal terug te kijken naar het afgelopen seizoen en de prestaties van elk World Tour-team te fileren.
Vandaag bespreek ik Cofidis Solutions Crédits.

Cofidis Solutions Crédits

World Tour-waardig?

In het voorjaar was Cofidis nagenoeg onzichtbaar. Zowel in de klassiekers als in de kleinere rittenkoersen kwamen de jongens van Cédric Vasseur niet veel verder dan enkele ereplaatsen en eindeloze vroege ontsnappingen die te vaak op niets uitdraaiden. Al begon het veelbelovend met Christophe Laporte die meteen met overmacht de eerste etappe van de Etoile des Bessèges won voor zijn landgenoot en ex-teamgenoot Nacer Bouhanni. Iets later schreef diezelfde Laporte Circuit de Wallonie op zijn naam. De Fransman werd ook tweede in Dwars Door Vlaanderen. In Parijs-Nice behaalde de Franse klassementsman Guillaume Martin de zesde plaats.

Pelotonaanvulling in grote rondes

Cofidis is zo’n team dat zich op een niveau tussen World Tour en Continental Pro bevindt. Ik betwijfel of de Franse formatie kwaliteit voldoende heeft om in elke grote ronde te presteren. Voor sponsor Cofidis is de Ronde van Frankrijk uiteraard het hoofddoel, maar de laatste etappezege van een cofidisrenner in de Tour was Sylvain Chavanel, in de Tour van 2008. Ook dit jaar slaagden ze er bij Cofidis niet in om een rit te winnen. De focus lag dan wel op een goede eindnotering voor Guillaume Martin, die uiteindelijk knap achtste werd, je wil als sponsor van een Franse ploeg je renners ook ritten zien winnen.
Wel waren de renners van Cédric Vasseur heel actief in aanvalspogingen en lange ontsnappingen. Dat zorgt voor veel publiciteit, maar van een team dat al zo lang meedraait mag je toch iets meer verwachten denk ik.
In de Giro werd één van die lange ontsnappingspogingen verdiend beloond met een allereerste profzege voor de Fransman Victor Lafay, dat was meteen de grootste overwinning van Cofidis dit seizoen.
In de Vuelta behaalde kopman Martin de negende plaats in het klassement.

Werk aan de winkel

Na het afgelopen seizoen kunnen we besluiten dat Cofidis dit seizoen gestreden heeft voor wat het waard is, maar dat er gewoon te weinig kwaliteit aanwezig was om op World Tour-niveau te presteren. Het meest duidelijke voorbeeld is Elia Viviani: een sprinter van wereldformaat die dit seizoen 0(!) zeges geboekt heeft. Er is werk aan de winkel voor 2022.