Warmdraaien voor de klassiekers #1

18 februari 2022

Eindelijk! Het wielerseizoen is terug begonnen. De winterstages zijn achter de rug en de renners zijn klaar om te koersen. Vandaag gaan we een recap doen van de Mallorca Challenges en de Ster van Bessèges.

The Mighty Mallorca Challenges

Met deze vijfdaagse opeenvolging van eendagswedstrijden werd het startschot gegeven van het wielerseizoen op Europese bodem. De Amerikaan Brandon Mcnulty van UAE Team Emirates toonde meteen zijn goede vorm en wist met de Trofeo Calvia de eerste challenge te winnen na een indrukwekkende solo van om en bij de 60km. Straf!

Op dag twee was het in de Trofeo Alcudia aan de snelle mannen om voor de zege te vechten. De Eritreër Biniam Ghirmay van Intermarché-Wanty-Gobert wist zijn status van toptalent te bevestigen door rassprinters als Ryan Gibbons en Giacomo Nizzolo achter zich te laten.

In de Trofeo Serra de Tramuntana was het de beurt aan onze landgenoot Tim Wellens om naar jaarlijkse gewoonte een bos Mallorquinse bloemen mee naar huis te nemen.

Op de korte maar steile Port d’Andratx vond de apotheose plaats van de Trofeo Pollença. Kort en steil, dan komen we bijna spontaan bij Alejandro Valverde uit als favoriet voor de zege. En jawel, de 41-jarige ex-wereldkampioen toonde zich nog niet versleten en pakte zijn eerste overwinning van het seizoen.

In de laatste challenge, de Trofeo Playa de Palma, was het weer aan de sprinters. Waar de vorige challenge een kolfje naar de hand van de oudste renner van het World-Tourpeloton, werd de sprint in de Mallorquinse hoofdstad gewonnen door de 19-jarige Arnaud De Lie van Lotto Soudal. Op 19-jarige leeftijd al een massasprint winnen tegen sprinters als Molano en Nizzolo, dan ben je verdorie een kanjer. Fun fact: toen ik zelf nog actief was als jeugdrenner, behoorde De Lie ook al tot de wereldtop. De Ardennees kan ook op kasseien uit de voeten en laat zich niet afschrikken door een helling! We gaan nog veel van hem horen!

Vikingen veroveren Bessèges, Cofidis levert eindwinnaar

Ook in de ster van Bessèges etaleerde een ex-wereldkampioen zijn bloedvorm. De Deen Mads Pedersen kroonde zichzelf tot koning van de waaiers in etappe 1 en verloor de sprint tegen Bryan Coquard, in een sprint bergop weliswaar! In de tijdrit wist de bonkige Pedersen zichzelf pas echt te overtreffen door enkel tijdritfenomeen Filippo Ganna voor zich te dulden. Het hoofddoel van Pedersen is dit jaar Parijs-Roubaix, maar is hij niet te vroeg in vorm om te schitteren in de ‘Hel van het noorden’?

De grote triomfator van de Ster van Bessèges was de Fransman Thomas Boudat, van cofidis. Met een etappezege na een knappe solo en een mooie derde plaats in de afsluitende tijdrit, wist de baroudeur de eindzege aan zijn palmares toe te voegen.

In de Ster van Bessèges maakte het profpeloton ook kennis met de 22-jarige Tobias Halland Johannesen. De Noor van Uno-X behaalde in de vierde rit zijn eerste profzege en nam de jongerentrui mee naar huis.Wil je weten wie die jonge Noor is, dan verwijs ik je graag door naar mijn post over wielerland Noorwegen en Team Uno-X via onderstaande link. 

Analyse

Ambitieuze Vikingen

16 januari 2022