De nieuwe gouden drietand van Quickstep-Alpha Vinyl
- Door, Cédric van Mol
2 december 2021
- Foto: NG Media & Sports
Na successeizoen 2021 heeft Deceuninck Quickstep de kern voor 2022 samengesteld. Laatste nieuwkomer in ‘The Wolfpack’: Ilan Van Wilder, een jonge Belg die zowel op lange beklimmingen als in tijdritten een meer dan bovengemiddeld potentieel heeft. De Opwijkenaar komt over van Team DSM na interne strubbelingen en moet samen met andere jonge rondetalenten Mauri Vansevenant en Remco Evenepoel een symbiose vormen om in de toekomst de grote rondes te domineren. De nieuwe gouden drietand van Quickstep onder de loep.
Remco Evenepoel
De ex-anderlechtspeler heeft eigenlijk geen introductie nodig. Bij de junioren won hij zowat iedere koers waar hij aan de start stond en werd hij zowel in het tijdrijden als in de wegrit Europees- en wereldkampioen. Het seizoen erop won Evenepoel zowat iedere kleine rittenkoers waar hij startte, tot het noodlot toesloeg in de Ronde van Lombardije… In de levensgevaarlijke afdaling van de Muro di Sormano dook Remco op spectaculaire wijze het decor in. Je kan zeggen dat de eindeloze revalidatie na zijn bekkenbreuk nefast is geweest voor zijn ontwikkeling als renner, maar in mijn ogen is hij daar juist veel sterker uitgekomen. Dat zie je aan de uitslagen die de jonge wolf dit seizoen bijeenfietste na de Giro, voornamelijk in ééndagswedstrijden en tijdritten.
De Giro viel dan volgens de pers wat tegen, maar door verzachtende omstandigheden zoals een allesbehalve ideale voorbereiding en de enorme druk van de Belgische media, vind ik persoonlijk dat je hem daar niet op kan afrekenen. Nadien heeft hij zowel in de tijdritkampioenschappen en het EK op de weg medailles behaald. Die prestaties maken van Remco Evenepoel het grootste Belgische wielertalent van zijn generatie. Volgend jaar gaat de Vlaams Brabander volgens mij iedereen met verstomming slaan. Daar ben ik van overtuigd. Op termijn zou hij in staat moeten zijn om mee te strijden voor het algemeen klassement in grote rondes, maar laat hem daar maar rustig in groeien, een grote ronde winnen, wordt tegen Pogacar en co geen sinecure.
Mauri Vansevenant
In de Waalse Pijl 2020 maakte het grote publiek kennis met Mauri Vansevenant. De winnaar de Giro die Valle d’Aoste van 2019 hield na een onstnapping van 200km(!) ei zo na stand tegen een jagend peloton. Het leek er zelfs even op dat de West-Vlaming kans maakte op de overwinning, tot hij op 4km van de muur van Hoei plots in de beek belandde. Dit jaar won onze jonge landgenoot zijn eerste profkoers door in de GP Industria renners als Bauke Mollema, Mikel Landa en Nairo Quintana te kloppen in de groepssprint. Dat zijn toch blijken van talent die laten uitschijnen dat de zoon van Wim Vansevenant in de toekomst voor een klassement kan gaan in een grote ronde, maar dat kost tijd. Op dit moment is Vansevenant vooral een gevaarlijk wapen voor Quickstep op geaccidenteerde ardennenparcoursen met korte, explosieve beklimmingen. Die explosiviteit is, ook op langere beklimmingen, voor Vansevenant een enorm voordeel ten opzichte van renners als Evenepoel en Van Wilder.
Ilan Van Wilder
In de juniorenperiode werd Ilan Van Wilder vaak in één adem genoemd met zijn vriend en streekgenoot Remco Evenepoel, de twee kroonprinsen van het Pajottenland domineerden werkelijk iedere wedstrijd, maar toch ging de media-aandacht vooral naar Evenepoel. De ex-voetballer reed een duizelingwekkend palmares bijeen, Van Wilder was de ‘eeuwige tweede’. Al won hij Nokere Koerse en stond hij onder andere mee op het podium van het EK tijdrijden.
De media-aandacht voor Evenepoel stond Van Wilder toe om zich in de schaduw van de ‘kannibaal van Schepdaal’ te ontwikkelen als renner. In die schaduw werd Van Wilder, bij de beloften van Lotto Soudal, derde in de Ronde van de Toekomst, gewonnen door de Noor Tobias Foss. Die prestatie leverde hem een contract bij DSM op. Een vergiftigd geschenk, zo bleek, maar vooral dit jaar heeft de Opwijkenaar hele mooie dingen laten zien. Met dichte ereplaatsen in tijdritten van de Ronde van Romandië, het BK en de Dauphiné bevestigde hij zijn status van toptalent. In de Dauphiné droeg hij zelfs enkele dagen de witte jongerentrui. Het jeugdproduct van het Van Moer Logistics Cycling Team is een ruwe diamant, slaagt Patrick Lefevere erin om hem te slijpen?