Ambitieuze Vikingen

16 januari 2022

Een wereldrecord in het atletiek, één van de duurste voetballers op de planeet en straks een team in de Tour De France? Noorwegen toont zich ambitieus als sportland. Een ode aan Uno-X, kweekvijver van jonge, talentvolle, Noorse wielrenners.

Komende zomer start de Tour De France met een proloog door de straten van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Een unieke kans voor een Scandinavisch team om deel te nemen aan het grootste wielerevenement ter wereld? Bij het Noorse Uno-X zijn ze er alvast van overtuigd dat het mogelijk is. Het pro-continentale team heeft immers veel ambitie en wil in 2023 toetreden tot de World Tour. Het onderstreepte die ambitie door een wildcard aan te vragen voor de Tour De France.

Unieke kans

De Grand-Départ in Kopenhagen biedt Uno-X een unieke kans om de Tour te rijden. Hoe mooi zou het zijn als een team met uitsluitend renners uit Noorwegen en Denemarken aan de start zou komen? Beeld u zich het immense volksfeest in de Kopenhaagse straten eens in!

Kweekvijver van talent

Wie Noorwegen en wielrennen in dezelfde zin uitspreekt, denkt meteen aan kampioenen als Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff, die met hun indrukwekkende palmaressen hun land op de kaart gezet hebben als wielerland.

Team Uno-X wil die lijn doortrekken en Noors wielertalent naar de top van het wielrennen brengen. Zo won Tobias Foss, als renner van de opleidingsploeg van Uno-X, de Ronde van de Toekomst. Dat leverde hem een mooie transfer op naar Jumbo-Visma. Bij het Nederlandse sterrenensemble werd hij Noors kampioen op de weg én in het tijdrijden en werd hij knap 9de in de Giro. Andere Noorse talenten die de overstap naar de World Tour maakten zijn onder andere Andreas Leknessund, die sinds 2021 bij DSM rijdt en Markus Hoelgaard, die in 2022 de klassieke kern van Trek-Segafredo zal versterken.

Een ander groot talent en voormalig Europees kampioen bij de beloften, Jonas Iversby Hvideberg, die in Kuurne-Brussel-Kuurne na een lange ontsnapping het tempo van Mathieu Van Der Poel nog kon bijhouden tot op 1,5km van de finish, zal komende zomer in het shirt van DSM te bewonderen zijn. Een man om in de gaten te houden in het voorjaar!

Naast Noren, vervoegen er ook enkele talentvolle Denen de rood-gele formatie. De voornaamste: tijdritkanon Johan Price-Pejtersen (tweevoudig wereldkampioen tijdrijden bij de U23). De jonge Deen verkast na een uitstekend 2021 naar Bahrain Victorious.

De toekomst is Noors

Dat er in het wielrennen heel wat talent uit Noorwegen zit aan te komen, hoeft geen verdere uitleg meer. Afgelopen zomer werd de Ronde van de Toekomst alweer gewonnen door een Noor: Tobias Halland Johannesen, maar hou ook zijn tweelingbroer Anders in de gaten! Beide renners worden bestempeld als echte toptalenten. Maar we zien de opmars der Vikingen terug in meerdere sporten. In het voetbal is Erling Braut Haaland de meest waardevolle speler van het moment en loopt de nationale ploeg over van het jong talent. Daarenboven draaien de nationale voetbalvrouwen van Noorwegen al enkele jaren mee in de wereldtop. In de atletiek verbrak Karsten Warholm op de Olympische Spelen in Tokio het wereldrecord op de 400 meter horden. Van een veelbelovend, veelzijdig sportland gesproken…